Απολίθωμα αλλάζει τα δεδομένα για την καταγωγή των πτηνών
Το απολίθωμα ενός μικρού πλάσματος παρόμοιου με τις σημερινές σαύρες, το οποίο έζησε 220 εκατομμύρια χρόνια πριν, προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την καθιερωμένη άποψη ότι τα πτηνά προέρχονται από τους δεινόσαυρους.
Το απολίθωμα ενός μικρού πλάσματος παρόμοιου με τις σημερινές σαύρες, το οποίο έζησε 220 εκατομμύρια χρόνια πριν, προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την καθιερωμένη άποψη ότι τα πτηνά προέρχονται από τους δεινόσαυρους.
Στην πραγματικότητα, τα απολιθώματα του Longisquama insignis, όπως ονομάστηκε το μικρό αυτό ζώο, είχαν ανακαλυφθεί τρεις δεκαετίες νωρίτερα, από ένα Ρώσο παλαιοντολόγο ειδικευμένο στα έντομα. Ο ίδιος, σε σχετική αναφορά που εξέδωσε το 1970, περιέγραφε τις παρατηρούμενες μακρόστενες πτυχές ως εξαιρετικά μεγάλες αποφύσεις.
Ωστόσο, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ορεγκον ανέλαβε να επανεξετάσει τα απολιθώματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι πτυχές αυτές έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά των φτερών που παρατηρούνται στα σύγχρονα πουλιά.
Μπορούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένες δομές σε αυτά τα απολιθώματα που βρίσκονται μόνο στα φτερά και πουθενά αλλού […] Συνεπώς είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι βρισκόμαστε ενώπιον του πρώτου φτερού. Αλλά, και πέρα από αυτό, το ζώο μοιάζει πολύ με ένα πτηνό, ακόμα και αν αγνοήσεις τα φτερά: τα δόντια, η θωρακική δομή, ο λαιμός και το κρανίο μοιάζουν πολύ με εκείνα των πτηνών δήλωσε ο Τέρι Τζόουνς, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Ορεγκον.
Το εύρημα αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς το πρώτο αναγνωρισμένο πτηνό μέχρι σήμερα, ο Archeopteryx, ανήκε στην οικογένεια των δεινοσαύρων. Το γεγονός αυτό έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι υπάρχει εξελικτικός δεσμός ανάμεσα στα σύγχρονα πουλιά και τους δεινόσαυρους.
Ωστόσο, το απολίθωμα του Longisquama θέτει υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη, καθώς δεν ανήκει στο γένος των δεινοσαύρων, έζησε πολύ πριν από αυτούς και είναι εξαιρετικά απίθανο τόσο πολύπλοκες δομές, όπως τα φτερά των πουλιών, να αναπτύχθηκαν περισσότερες από μία φορά.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας