Ανησυχία για το μέλλον
Η κινητικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων πολλές φορές θυσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών στο όνομα της νέας τάξης πραγμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι μετέχοντες στο πρώτο συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην τρίτη χιλιετία που διοργάνωσε το ίδρυμα πολιτισμού και εκπαίδευσης Ανδρέας Λεντάκης.
48
Η κινητικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων πολλές φορές θυσιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών στο όνομα της νέας τάξης πραγμάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι μετέχοντες στο πρώτο συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην τρίτη χιλιετία που διοργάνωσε το ίδρυμα πολιτισμού και εκπαίδευσης Ανδρέας Λεντάκης.
Η περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται αυτή την εποχή, μαζί με την υπερκαυκάσια περιοχή, στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα κληθεί να κάνει επιλογές ιστορικής σημασίας, θα κληθεί να μετάσχει σε διαδικασίες που θα αφορούν το μέλλον ολόκληρης αυτής της περιοχής και προφανώς και το δικό μας μέλλον τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην παρέμβασή του.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αναφερόμενος στις νέες συνθήκες ανά τον κόσμο και στα σημεία όπου υπάρχουν συγκρούσεις και ταραχές, τόνισε ότι αυτές είναι ικανές να καταρρίψουν την έννοια των δικαιωμάτων, τόσο μεμονωμένων ανθρώπων όσο και ολόκληρων λαών.
Οφείλουμε να σεβαστούμε την έννοια του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παράλληλα να επιδιώξουμε με κάθε θεμιτό τρόπο την επίτευξη των εθνικών μας συμφερόντων επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, διατυπώνοντας την άποψη πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως διεθνώς, τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει ενταθεί επικίνδυνα ο εθνικισμός.
Στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες και στην ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό, αναφέρθηκαν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά. Και οι δύο αναγνώρισαν τα δικαιώματα, ανθρώπινα και όχι μόνο, των μειονοτήτων, που εδράζονται στις συμφωνίες για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, οικονομική και κοινωνική τάξη. Διαφώνησαν όμως στη στάση που τήρησαν Ελλάδα και Τουρκία σχετικά με τις αντίστοιχες μειονότητες σε κάθε χώρα.
ΑΠΕ
- «Ο Τελευταίος Πειρασμός» – Ο Γουίλεμ Νταφόε δέχθηκε μίσος για τον ρόλο του Ιησού
- Νέο πρόβλημα για τον Ολυμπιακό πριν από τη Χάποελ: Νοκ-άουτ και ο Νιλικίνα
- Ο πραγματικός λογαριασμός του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Το αποτύπωμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Δώρα και ευχές για το Πάσχα από τον Δήμο Αθηναίων σε 3.500 άτομα τρίτης ηλικίας
- Το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στο Ηράκλειο Κρήτης
- Long covid: Μπορεί να κοστίσει στις χώρες του ΟΟΣΑ 116 δισ. ευρώ τον χρόνο την επόμενη δεκαετία
- Το BHMAGAZINO με την ντίβα της όπερας Gaelle Arquez – Το Μ. Σάββατο μαζί με το ΒΗΜΑ
- MEGA Stories: «Ιστορίες πίστης στο περιβόλι της Παναγίας» στο MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442