Δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων γύρω από τo γαλλο-βρετανικό πόλεμο του βοδινού
Δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων ξεκίνησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), μετά τη διχασμένη στάση που κυριάρχησε στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, γύρω από το βάσιμο της γαλλικής εναντίωσης στην άρση του εμπάργκο για την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τη Βρετανία. Η Γαλλία εκφέρει τη γνώμη ότι το εν λόγω κρέας ενδεχομένως προκαλεί τη νόσο Creutzfeld-Jacob, ανθρώπινη μορφή της σπογγώδους εγκεφαλίτιδας των αγελάδων.
Δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων ξεκίνησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), μετά τη διχασμένη στάση που κυριάρχησε στη συνεδρίασή της, την Πέμπτη, γύρω από το βάσιμο της γαλλικής εναντίωσης στην άρση του εμπάργκο για την εισαγωγή βοδινού κρέατος από τη Βρετανία. Η Γαλλία εκφέρει τη γνώμη ότι το εν λόγω κρέας ενδεχομένως προκαλεί τη νόσο Creutzfeld-Jacob, ανθρώπινη μορφή της σπογγώδους εγκεφαλίτιδας των αγελάδων.
Προηγούμενα σκάνδαλα για τη χαλαρή στάση παρελθόντων κυβερνήσεων στη Γαλλία σχετικά με θέματα δημόσιας υγείας (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το μολυσμένο από τον ιό του AIDS αίμα που χρησιμοποιήθηκε σε μεταγγίσεις κατά τη δεκαετία του 1980), έχουν καταστήσει την κοινή γνώμη της χώρας ιδιαίτερα ευαίσθητη στους λανθάνοντες κινδύνους κατανάλωσης βοδινών προσβεβλημένων από το σύνδρομο της τρελής αγελάδας.
Το φαινόμενο εξηγεί τη στάση της νυν κυβέρνησης, η οποία αρνείται να ενδώσει σε πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων της περί άρσης του εμπάργκο εισαγωγής βρετανικού βοδινού κρέατος, εφόσον δεν έχει αποδειχθεί αδιαφύλακτα ότι δεν καραδοκεί μελλοντικό κύμα ασθενών λόγω πρόωρης συνθηκολόγησης στον τομέα αυτό.
Η 16μελής επιτροπή της ΕΕ μελετά την επιστημονική έκθεση 600 σελίδων που κατέθεσε η Γαλλία, ως προς την επιφυλακτική της θέση απέναντι στην κατανάλωση βρετανικού βοδινού κρέατος.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν σήμερα ελπίδες ότι θα αποφευχθεί ανοικτός εμπορικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, καθώς σε δήλωσή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζαν Γκλαβανί φάνηκε συμβιβαστικός, λέγοντας ότι τρόπος επίλυσης της κρίσης θα ήταν πιθανόν η άρση του εμπάργκο θέτοντας όρους και υιοθετώντας αυστηρότερους ελέγχους.
Από την πλευρά του, Γερμανός επιστήμονας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε ότι ρόλος της επιτροπής είναι η αξιολόγηση του βάσιμου της γαλλικής θέσης και όχι η λήψη πολιτικών αποφάσεων. Οι διεργασίες μας είναι άκρως επιστημονικές δήλωσε ο Φριτς Κάμπερ, αλλά το φόντο είναι πολιτικό.
Στην περίπτωση που η επιτροπή αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν το γαλλικό εμπάργκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβάλει το ευρωπαϊκό δίκαιο, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει την καταγγελία της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.