Στη συγκράτηση του πληθωρισμού επικεντρώνεται η νομισματική πολιτική
Αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε ο
διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι η πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα ληφθεί υπόψη από την ΕΕ για την αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το κριτήριο του πληθωρισμού, εξελίσσεται ομαλά.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επεσήμανε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης κινείται μέσα στα πλαίσια που εξασφαλίζουν την επίτευξη του κριτηρίου του πληθωρισμού.
Αντίθετα, όπως είπε, οι όποιες πιέσεις παρουσιάζονται στον πληθωρισμό όπως αυτός υπολογίζεται από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οφείλονται σε συγκυριακούς παράγοντες και κυρίως στις τιμές των οπωροκηπευτικών.
Ομως, όπως προανήγγειλε ο κ. Παπαδήμος, για το λόγο αυτό θα ληφθούν μέτρα, τα οποία θα εδραιώνουν ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.
Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε την ανάγκη για συντονισμό των ενεργειών των επιμέρους φορέων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας θα πετύχει τα κριτήρια σύγκλισης. Αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η δραχμή, παρατήρησε ότι αυτές είναι απολύτως δικαιολογημένες και σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης του εθνικού μας νομίσματος στη ζώνη του ευρώ και τις προσδοκίες που υπάρχουν για την προσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής στην κεντρική της ισοτιμία.
Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους δύο μήνες. Διευκρίνισε δε, ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν τέτοιας έκτασης, ώστε να ακολουθήσει ανάλογη κίνηση από τις εμπορικές τράπεζες.
Την ανησυχία του όμως για την πορεία του πληθωρισμού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει κλίμα
εγρήγορσης όλων των οικονομικών παραγόντων και να γίνει σε όλους συνείδηση η μεγάλη ευθύνη όλοι έχουμε για την πλήρωση του κριτηρίου για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας