Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Β’)
Η σύγκριση μεταξύ Βακχυλίδη και Πινδάρου
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η σύγκριση του Βακχυλίδη με τον Πίνδαρο εκεί όπου και οι δύο ποιητές τυχαίνει να υμνούν την ίδια νίκη στις ωδές τους. Αυτό συμβαίνει, κατ’ αρχάς, με το παλαιότερο Επινίκιο που έχουμε από τον Βακχυλίδη, το οποίο χρονολογείται κατά πάσαν πιθανότητα από το 485 π.Χ. και αφορά τη νίκη του αιγινήτη Πυθέα, γιου του Λάμπωνα, στο παγκράτιο, στους αγώνες της Νεμέας.
Ο Πίνδαρος, που είχε στενές σχέσεις τόσο με τη συγκεκριμένη οικογένεια όσο και με ολόκληρη την κοινωνία της Αίγινας, ύμνησε την προαναφερθείσα νίκη στον 5ο Νεμεόνικο.
Οι δρόμοι των δύο μεγάλων δημιουργών διασταυρώθηκαν κατά κύριο λόγο στην αυλή του Ιέρωνος Α’, τυράννου των Συρακουσών, εάν μη τι άλλο από ποιητικής απόψεως, μια και δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι και ο Βακχυλίδης —πέραν του Πινδάρου— έζησε στη Σικελία, έχοντας κερδίσει την εύνοια του σικελιώτη δεσπότη.
Όταν ο Ιέρων κατέκτησε τη νίκη στους αγώνες της Ολυμπίας με κέλητα (άλογο κούρσας), ο μεν Πίνδαρος ύμνησε το γεγονός στον 1ο Ολυμπιόνικο, ο δε Βακχυλίδης έστειλε μιαν ωδή από την Κέα.
Την εξύμνηση της πρώτης δελφικής νίκης του Ιέρωνος με άρμα, το 470 π.Χ., ανέλαβε κατ’ εντολήν του τυράννου και πάλι ο Πίνδαρος, ενώ ο Βακχυλίδης περιορίστηκε σε ένα μικρό χορικο-λυρικό συγχαρητήριο ποίημα.
Όμως, όταν ο Ιέρων αναδείχθηκε νικητής με το άρμα του στους αγώνες της Ολυμπίας, το 468 π.Χ., εκείνος που κλήθηκε να συνθέσει την πανηγυρική ωδή ήταν ο Βακχυλίδης, και όχι ο Πίνδαρος.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, η Αρχαία Ολυμπία.
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
- Ολυμπιακός: Πέμπτο φιλικό ματς, αντίπαλος η Αντβέρπ
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)






















![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442