Ελλάδα – Φινλανδία 85-78: Έδειξε προσωπικότητα και πέρασε στους 8»! – Ηγέτες Σαμοντούροβ και Αβδάλας (vid)
Η Ελλάδα μπορεί να αγχώθηκε κόντρα στη Φινλανδία, αλλά πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket U20 (85-78), εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Γαλλία – Βέλγιο.
Με τον Νεοκλή Αβδάλα και Αλέξανδρο Σαμοντούροβ σε πρώτο πλάνο, η Εθνική Νέων Ανδρών ξεπέρασε το εμπόδιο της Φινλανδίας με 85-78 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Eurobasket U20.
Στους «8» η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία, η οποία αργότερα νίκησε το Βέλγιο με 74-57 με το ματς να είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Πέμπτης (17/7, 18:00).
Απίθανη τριάδα Αβδάλα – Σαμοντούροβ – Σπάρταλη, που βγήκαν μπροστά στα δύσκολα. Η Ελλάδα ξεκίνησε με Αβδάλα, Καπετάκη, Τουλιάτο, Σαμοντούροβ και Σπάρταλη για να προηγηθεί με 10-7 στο 6′, περιορίζοντας τη Φινλανδία να σκοράρει μόνο από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Η περίοδος έληξε στο 19-15 (10′) μετά από buzzer-beater τρίποντο του Αβδάλα.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Ελλάδα συνέχιζε να έχει τα ηνία, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη Φινλανδία από το να μείνει κοντά στο σκορ. Οι Σκανδιναβοί δεν πιέστηκαν στην άμυνα της Ελλάδας, γεγονός που τους επέτρεψε να κάνουν μόλις 2 λάθη στα πρώτα 20’. Έτσι, έμειναν κοντά, με την Εθνική μας να πηγαίνει στα αποδυτήρια με μόλις +4 (37-33).
Τρέχοντας ένα επιμέρους 12-5 μέχρι το 26′, η Ελλάδα βρέθηκε να έχει για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα (49-38). Αρχικά οι Σκανδιναβοί έκαναν το σκορ 58-48 στο 30’), ενώ με την ίδια συνταγή, ανάγκασαν τους διεθνείς μας σε λάθη, κάνοντας το σκορ 69-68 στο 35’! Ο Σπάρταλης ήταν εκεί για την Εθνική μας σε εκείνο το σημείο, κερδίζοντας σημαντικές μάχες στην επίθεση, με την Ελλάδα να παίρνει ανάσα στο σκορ (77-70, 38′).
Ο Αμζίλ έβαλε τρίποντο για το 80-75 στην επόμενη φάση κι ο Αβδάλας είχε 1/2 βολές (81-75) στα 25.8″ πριν το τέλος. Ο Αμζίλ έβαλε ένα ακόμα μεγάλο τρίποντο, γράφοντας το 81-78 στα 22.4″ πριν τη λήξη. Ο Λιοτόπουλος έβαλε 2/2 βολές (83-78) με 17.3″ και το αποτέλεσμα κρίθηκε οριστικά.
Ο αναλυτής του NBA Κέντρικ Πέρκινς τόνισε σε δηλώσεις του ότι το γεγονός πως ο Γιάννης Ανετοκούνμπο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα της παραμονής του ή όχι στους Μιλγουόκι Μπακς, συνιστά λανθασμένο χειρισμό.
Οπαδοί της Μπαρτσελόνα προμηθεύουν -μέσω της μαύρης αγοράς- εισιτήρια σε αυτούς του Ολυμπιακού και η καταλανική ομάδα παίρνει μέτρα για να μην γίνει... ερυθρόλευκο το γήπεδό της.
Ο Φαμπιάν Χιουρτσέλερ μίλησε ενόψει του Λίβερπουλ - Μπράιτον και παράλληλα αναφέρθηκε τόσο στον τραυματισμό του Στέφανου Τζίμα, όσο και στην μεγάλη επίδραση που έχει ο Μπάμπης Κωστούλας στην ομάδα του.