Ιρλανδία κατά Ισραήλ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο την διεύρυνση του ορισμού της Γενοκτονίας
Συνεχίζεται ο νομικός αγώνας ενάντια στο Ισραήλ καθώς η Ιρλανδία ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την διεύρυνση του ορισμού της Γενοκτονίας
- Ο Ζελένσκι ζητά ανταλλαγή Βορειοκορεατών αιχμαλώτων με Ουκρανούς που κρατούνται στη Ρωσία
- Κατρακυλά η δημοτικότητα του Μακρόν – Ο Μπαϊρού προσπαθεί να μη γίνει Μπαρνιέ
- Ινδονησία: Δεν πνίγεται κάποιο παιδάκι - Αν πας να βοηθήσεις μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή
- Δύο νεκροί σε τροχαίο: Μηχανή στην Ε.Ο Αθηνών – Λαμίας βγήκε εκτός δρόμου από μπαγκαζιέρα προπορευόμενου οχήματος
Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να διευρύνει τον ορισμό της γενοκτονίας λόγω της «συλλογικής τιμωρίας» που συντελείται στη Γάζα
Η ιρλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι «ανησυχεί» ότι μια «στενή ερμηνεία του τι συνιστά γενοκτονία» οδηγεί σε μια «κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία η προστασία των αμάχων ελαχιστοποιείται».
Το Ισραήλ έχει προηγουμένως απορρίψει παρόμοιες κατηγορίες.
Η Ιρλανδία πρόκειται να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) να διευρύνει τον ορισμό της γενοκτονίας υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε «συλλογική τιμωρία» των ανθρώπων στη Γάζα.
Η παρέμβαση θα γίνει αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, και θα συνδεθεί με μια υπόθεση που έχει ασκήσει η Νότια Αφρική στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία.
Today, the Government announces it will formally recognise the State of Palestine on May 28th.
Today, we state clearly our unambiguous support for the equal right to security, dignity, and self-determination for the Palestinian and Israeli peoples. pic.twitter.com/uGoymhg5VD
— Micheál Martin (@MichealMartinTD) May 22, 2024
Τιμωρητικές πρακτικές
Η «άποψη της κυβέρνησης του Δουβλίνου για τη σύμβαση είναι ευρύτερη» και «δίνει προτεραιότητα στην προστασία της ζωής των αμάχων», δήλωσε ο Μάρτιν.
Ο Μάρτιν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, υποστήριξε ότι υπήρξε «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού με πρόθεση των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα».
Περίπου 44.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, πρόσθεσε και «εκατομμύρια άμαχοι» έχουν εκτοπιστεί.
Ο Μάρτιν συνέχισε: «Ασκώντας νομική παρέμβαση στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής, η Ιρλανδία θα ζητήσει από το ΔΔΔ να διευρύνει την ερμηνεία του σχετικά με το τι συνιστά τη διάπραξη γενοκτονίας από ένα κράτος».
Η κυβέρνηση του Δουβλίνου έχει επίσης εγκρίνει παρέμβαση στην υπόθεση της Γκάμπια κατά της Μιανμάρ στο πλαίσιο της ίδιας σύμβασης.
«Η παρέμβαση και στις δύο υποθέσεις καταδεικνύει τη συνέπεια της προσέγγισης της Ιρλανδίας στην ερμηνεία και την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», δήλωσε.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η γενοκτονία αναφέρεται σε πράξεις που διαπράττονται με «πρόθεση να καταστραφεί, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».
Μπορεί να περιλαμβάνει τη δολοφονία μελών της ομάδας, την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης και την επιβολή συνθηκών που επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της.
Η απάντηση του Ισραήλ
Τον Μάιο, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ δήλωσε σε μια ομάδα 15 διεθνών δικαστών ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία είναι «εντελώς αποκομμένοι από τα γεγονότα και τις περιστάσεις».
«Η ένοπλη σύγκρουση δεν είναι συνώνυμο της γενοκτονίας», δήλωσε ο Γκίλαντ Νόαμ.
Η κατηγορία «γελοιοποιεί την αποτρόπαια κατηγορία της γενοκτονίας», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει συχνά ότι προειδοποιεί τους αμάχους όταν πρόκειται να στοχεύσει μαχητές της Χαμάς.
Η Διεθνής Αμνησία ξαταγγέλλει γενοκτονία
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε ότι το Ισραήλ επεδίωξε σκόπιμα να καταστρέψει τους Παλαιστίνιους εξαπολύοντας θανατηφόρες επιθέσεις, κατεδαφίζοντας ζωτικές υποδομές και εμποδίζοντας την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και άλλης βοήθειας.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ περιέγραψε την Αμνηστία ως μια «αξιοθρήνητη και φανατική οργάνωση» που είχε συντάξει μια «κατασκευασμένη έκθεση» η οποία ήταν «εντελώς ψευδής και βασισμένη σε ψέματα».
Πρέπει να είναι αποφασιστικοί, πρέπει να είναι αμείλικτοι, πρέπει να είναι δυνατοί, σαφείς και ορατοί. Πρόκειται για γενοκτονία. Αυτό πρέπει να σταματήσει
Ο Στήβεν Μπόουεν, εκτελεστικός διευθυντής της Amnesty Ireland, δήλωσε ότι η παρέμβαση της ιρλανδικής κυβέρνησης προσφέρει μια «αχτίδα ελπίδας».
Another important show of solidarity by all those at the National March for Palestine in Dublin today. The international community cannot continue to sit by and watch: this is genocide, and it must stop. #EndGazaGenocide #CeasefireNOW pic.twitter.com/qG8Z2dQG7z
— Amnesty Ireland (@AmnestyIreland) December 7, 2024
Πρόσθεσε: «Όσοι, όπως η Ιρλανδία, ζήτησαν κατάπαυση του πυρός πρέπει να ενωθούν με άλλα ομοϊδεατικά κράτη για να δημιουργήσουν αυτή την κοινή πλατφόρμα για τον τερματισμό της γενοκτονίας».
«Πρέπει να είναι αποφασιστικοί, πρέπει να είναι αμείλικτοι, πρέπει να είναι δυνατοί, σαφείς και ορατοί. Πρόκειται για γενοκτονία. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ο Ντέιβιντ Μέντσερ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε στο Sky News ότι ο ισχυρισμός της Αμνηστίας για γενοκτονία κατά του Ισραήλ είναι «κλασικό παράδειγμα αντισημιτισμού» και «αντιστροφή του Ολοκαυτώματος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις