Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εξιδανίκευση των χρόνων της απάτης

Εξιδανίκευση των χρόνων της απάτης

Έστω και σατιρικά ή με έκδηλη ειρωνεία, είναι προκλητικός ο τρόπος που διάφορες μελέτες, αρθρογραφίες ή καλλιτεχνικές δράσεις αναφέρονται στη δεκαετία του ’80. Οι αναφορές, παρά την καυστική τους, θεωρητικά, πρόθεση, εκπέμπουν μια σαφή νοσταλγία για τα «ωραία» τότε χρόνια και την ευημερία που κατέκλυζε τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό το κλίμα είναι τυπικό μιας κοινωνίας […]

Έστω και σατιρικά ή με έκδηλη ειρωνεία, είναι προκλητικός ο τρόπος που διάφορες μελέτες, αρθρογραφίες ή καλλιτεχνικές δράσεις αναφέρονται στη δεκαετία του ’80.

Οι αναφορές, παρά την καυστική τους, θεωρητικά, πρόθεση, εκπέμπουν μια σαφή νοσταλγία για τα «ωραία» τότε χρόνια και την ευημερία που κατέκλυζε τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό το κλίμα είναι τυπικό μιας κοινωνίας που δεν μαθαίνει από το παρελθόν και τα λάθη της και φαντάζει στην πρώτη ευκαιρία έτοιμη να τα επαναλάβει.

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2010, οι περισσότεροι πολίτες καταφέρονταν εναντίον των πολιτικών ηγεσιών, πως λόγω σπατάλης και κακοδιοίκησης οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Σχεδόν κανείς (ή ελάχιστοι) δεν ομολογούσε πως στο αδιέξοδο οδηγήθηκε το κράτος λόγω λαϊκών πιέσεων για όλο και μεγαλύτερες παροχές και γενναιόδωρη εισοδηματική πολιτική. Όταν ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ (Στρος – Καν) είχε δηλώσει (5 Μαΐου 2010) πως το 75% των κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πήγαινε για μισθούς του δημόσιου τομέα και συντάξεις, το 20% για δραστηριότητες του κράτους και το 5% για εξυπηρέτηση δανείων από το εξωτερικό, σχεδόν κανείς δεν εννοούσε να το παραδεχθεί. Οι πολιτικοί γίνονταν δέκτες της λαϊκής οργής που παθιασμένα σκεφτόταν με νοσταλγία τα χρόνια της ευημερίας. Τα χρόνια δηλαδή των άκοπων παροχών με δάνεια από το εξωτερικό! Ευημερία δηλαδή με χρήματα που δεν είχαν ποτέ κερδηθεί από την ελληνική οικονομία. Τα χρόνια, με άλλα λόγια, της απάτης.

Κι όμως, ακόμη και σήμερα, για το μεγάλο μέρος του λαού η δεκαετία του ’80, που οδήγησε στην πτώχευση, που κόντεψε να κάνει τους Έλληνες υποτελείς μέσα στη δική τους χώρα, γελοιοποίησε την ορθολογική λειτουργία της δημοκρατίας και οδήγησε πολλούς νέους Έλληνες να γίνουν μετανάστες στο εξωτερικό, εξακολουθεί να ασκεί κάποια νοσταλγία. Διότι η ζωή ήταν εύκολη και το κράτος παρενέβαινε εξασφαλίζοντας απασχόληση, εισόδημα και σχετική ευημερία για πολλούς πολίτες και τις οικογένειές τους.

Όσοι από εμάς τολμούσαμε τότε να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους που παραμόνευαν αντιμετωπίζαμε φραστικές επιθέσεις και λοιδορίες. Για σκληρότητα, έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και αντιλαϊκή στάση μάς κατηγορούσαν όλες οι εκδοχές της Αριστεράς. Αγνοώντας πως με τις πιέσεις τους για περισσότερες παροχές οδηγούσαν τον λαό σε επικείμενες δυστυχείς εξελίξεις.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η καταστροφή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ήταν αναπόφευκτη. Η νοσταλγία όμως για την καταστρεπτική αυτή πολιτική ποτέ δεν εξαφανίστηκε. Είναι λογικό. Μια εποχή ξεγνοιασιάς και οικονομικής σιγουριάς πάντα σημαδεύει την ψυχή των λαϊκότερων στρωμάτων, ανεξάρτητα από το αν η ευθύνη για την καταστροφή που ακολούθησε βάρυνε και αυτά. Η λαϊκίστικη απάτη που χαρακτήρισε τις πολιτικές των χρόνων εκείνων δεν ήταν ποτέ κρυφή. Φανερά οι τότε ηγεσίες έδειχναν πως το μόνο που τις ενδιέφερε ήταν να είναι αρεστές στους εκλογείς και όχι να ακολουθήσουν πολιτικές ορθολογικές και αποτελεσματικές. Έχτισαν έτσι ένα προφίλ λαϊκότητας και φροντίδας των αδυνάτων. Που εξακολουθεί σαν πολιτική κληρονομιά να τις ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Αν πρόκειται όμως να αποφύγουμε μια νέα καταστροφή, είναι ανάγκη ο κόσμος να καταλάβει την απάτη. Και να πάψει να τη νοσταλγεί. Συνειδητοποιώντας πως είναι κι αυτός υπεύθυνος για τα περασμένα αδιέξοδα. Γιατί πίεζε, και συνεχίζει να πιέζει, για παροχές, επιδόματα και υψηλότερες αμοιβές. Χώρια βέβαια τα αιτήματα για διορισμούς στον δημόσιο τομέα. Αν δεν αναχαιτιστούν αυτές οι αντιλήψεις, τότε σωτηρία δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Στην Λουντογκόρετς ο Αγκιμπού Καμαρά

Μεταγραφή για τον Αφρικανό μέσο του Ολυμπιακού που συνεχίζει την καριέρα του στην Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024