Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι – Πτώση στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς

Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι – Πτώση στις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς

Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες οι traders

Στον απόηχο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα ομόλογα της ευρωζώνης καταγράφουν ράλι σήμερα Παρασκευή, με τις αποδόσεις των δεκαετών τίτλων να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη ότι υπάρχει ακόμη «περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει» στη μάχη της να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,08 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,04%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αποδόσεις του ιταλικού χρέους αναφοράς μειώθηκαν κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,71%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ελληνικοί τίτλοι εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί στο 3,18% και το spread να διαμορφώνεται στις 114 μονάδες. Συνεχίζεται, έτσι, η πτωτική τάση του spread που είχε ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, όταν είχε διαφανεί ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε την επενδυτική βαθμίδα με βάση τις εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά τις πρώτες εκλογές που έγιναν τον Μάιο.

Πολλοί αναλυτές σημείωναν τότε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές και επομένως, όταν η Ελλάδα θα την έπαιρνε «με τη σφραγίδα» των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, δεν θα υπήρχε περιθώριο για σημαντική περαιτέρω μείωση στο spread των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, η πεποίθηση αυτή διαψεύσθηκε σύντομα.

Οι θέσεις της ΕΚΤ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν συζήτησαν καθόλου τις μειώσεις επιτοκίων», αλλά τα στοιχεία της Παρασκευής για τη δραστηριότητα του PMI έδειξαν δυσκολίες στην οικονομία της ευρωζώνης: ο Composite PMI , έπεσε στο 47,0, χαμηλότερα από το αναμενόμενο, και σηματοδοτεί τον έβδομο μήνα του κάτω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Συνεχίζεται η πτωτική τάση του spread που είχε ξεκινήσει νωρίτερα φέτος, όταν είχε διαφανεί ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε την επενδυτική βαθμίδα με βάση τις εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,28% στα 1,0961 δολάρια, πληγωμένο από τα αδύναμα στοιχεία του PMI, αλλά διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους του 1,1% από την Πέμπτη, καθώς η ΕΚΤ φάνηκε πιο επιθετική από τη Fed.

Η Λάγκαρντ εξήγησε ότι τα επιτόκια είναι το βασικό εργαλείο για τη νομισματική πολιτική και θα τα χρησιμοποιήσουν ανεξάρτητα από τη μείωση του ισολογισμού.

Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στηρίζονται στα δεδομένα και όχι στο χρόνο και περιέγραψε τα τρία κριτήρια που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να προχωρήσουν στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής  και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου, που όπως  είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβει κάποια μαγική εξήγηση.

Οι «ταύροι»

Υπενθυμίζεται πρόσφατα η και η UBS προσχώρησε στο στρατόπεδο των «ταύρων» για τα ελληνικά ομόλογα , επιβεβαιώνοντας την σημαντική ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες μετά και την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Έτσι, μετά την JP Morgan, και η UBS, δήλωνε bullish στα ελληνικά ομόλογα, στην ανάλυσή της «Greece’s credit upgrade and bond indices implications».

Μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch σε BBB-, και με δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα και από τον οίκο Standard & Poor’s, οι ελληνικοί τίτλοι επιστρέφουν στους δείκτες ομολόγων ενδεχομένως από την αρχή του ερχόμενου έτους. Με άλλα λόγια θα είναι επιλέξιμο για τον δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index, ο οποίος θα ενισχύσει την ελκυστικότητά τους σε διεθνή χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τους δείκτες IG. 

Μια τέτοια εξέλιξη ενισχύει τη ζήτηση για τους ελληνικούς τίτλους, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στους δείκτες στάθμισης, τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη, προκαλώντας εισροές. Αν και οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα είναι δίκαιες, οι εισροές, ιδίως από passive index θεσμικούς επενδυτές, θα ενισχύσουν το ράλι ανόδου δικαιολογώντας τις τοποθετήσεις, εξηγεί η UBS.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024