Εκατομμύρια κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ και δεν το γνωρίζουν – Είστε ένας από αυτούς;
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.
Περίπου 9 στους 10 έχουν – χωρίς να το γνωρίζουν – ήπια γνωστική εξασθένιση, η οποία μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η νόσος του Αλτσχάιμερ πρόκειται για εγκεφαλική διαταραχή, που σταδιακά καταστρέφει την μνήμη και επηρεάζει δυσμενώς τις δεξιότητες σκέψης, και τελικά, την ικανότητα εκτέλεσης ακόμα και των πιο απλών εργασιών.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω που ανήκαν στο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ. Συνολικά εντόπισαν μόνο το 8% περίπου των διαγνώσεων από τις συνολικά οκτώ εκατομμύρια περιπτώσεις ήπιας γνωστικής εξασθένησης.
Οι υπόλοιπες – περίπου 7,4 εκατομμύρια περιπτώσεις – ήταν αδιάγνωστες, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease.
Η άσκηση έχει πολλά γνωστά οφέλη και όταν γίνεται τακτικά ωφελεί επίσης και τον εγκέφαλο
«Δεν περιμέναμε ότι τόσες περιπτώσεις ήπιας γνωστικής εξασθένισης δεν θα είχαν διαγνωσθεί» λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μνήμη, όπως το να ξεχάσετε ένα ραντεβού σας ή πού βάλατε τα κλειδιά σας, μπορεί να είναι ήπια και συχνά πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, εξηγεί ο ίδιος.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να «θωρακίσουμε» μνήμη και εγκέφαλο;
Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση της γνωστικής εξασθένισης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αλλά και να προστατεύσετε την εγκεφαλική σας λειτουργία. Αυτά περιλαμβάνουν:
Γυμναζόμαστε τακτικά
Η άσκηση έχει πολλά γνωστά οφέλη και όταν γίνεται τακτικά ωφελεί επίσης και τον εγκέφαλο. Πολλές έρευνες αναφέρουν ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της νοητικής τους λειτουργίας και έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την νόσο του Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα οφέλη προκύπτουν από την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της άσκησης ενώ μπορεί να αντιστρέψει και μερικές από τις φυσικές συνέπειες της γήρανσης.
Στόχος σας να γυμνάζεστε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα για περίπου τριάντα λεπτά. Μπορείτε να περπατήσετε, να κολυμπήσετε, να παίξετε τένις ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό.
Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο
Ο ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, συμβάλλει στην απομάκρυνση των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών και παγιώνει την μνήμη, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την λειτουργία του.
Επιδιώξτε επτά έως οκτώ συνεχόμενες ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Εάν δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε εύκολα, ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στην νύχτα ή ξυπνάτε κουρασμένοι, επαναπροσδιορίστε τις συνήθειές σας και ελέγξτε για τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως η υπνική άπνοια.
Τρώμε μεσογειακά
Μπορούμε να ενισχύσουμε την εγκεφαλική λειτουργία και μέσω της διατροφής, αρκεί να στραφούμε στην μεσογειακή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας αλλά και το αλάτι.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, τα άτομα που ακολουθούσαν με συνέπεια μια μεσογειακή δίαιτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.
Ενώ απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστώσουμε ποια επιμέρους διατροφικά στοιχεία ευνοούν περισσότερο την λειτουργία του εγκεφάλου, οι ειδικοί της Mayo Clinic επισημαίνουν ότι τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αυξάνουν τη συγκέντρωση και επιβραδύνουν την γνωστική εξασθένιση στους ηλικιωμένους.
Πηγή: VITA
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)
































































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442