Επιστρεπτέα προκαταβολή: από «κόσκινο» οι ενστάσεις χιλιάδων επιχειρήσεων
Ο έλεγχος των ενστάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Ανεβάζει ταχύτητες το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των ενστάσεων που έχουν υποβάλει χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται.
Ο επανέλεγχος των αιτήσεων έχει ξεκινήσει από την αρμόδια επιτροπή, ενώ για να τρέξει γρηγορότερα η διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας, η οποία θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.
Η σχετική απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αναρτήθηκε στη Διαύγεια και περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας ως εξής:
1. Συγκέντρωση και παραμετροποίηση κανόνων ανά επιστρεπτέα.
2. Δημιουργία αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά επιστρεπτέα.
3. Κάλυψη τεχνικών αναγκών πληροφοριακού συστήματος επιστρεπτέας.
4. Εξαγωγή δεδομένων υποβολών επιστρεπτέας, κατά περίπτωση, βάσει δυναμικών κριτηρίων.
5. Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου.
5. Τεχνική υποστήριξη χρηστών
Ενστάσεις μέχρι τον Οκτώβριο
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο έλεγχος των ενστάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Οσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
Σημειώνεται ότι για όσους έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν την 1η Μαρτίου του 2023 η περίοδος χάριτος έληξε στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- «Κούρσα» για δύο ο πάγκος της Σκουάντρα Ατζούρα
- Ντάνιελ Ράντκλιφ: Πώς η πατρότητα άλλαξε τη ζωή του
- Φωτιά σε φορτηγό στη λεωφόρο Κηφισού – Καθυστερήσεις στο ύψος της Αχαρνών
- Repubblica: «Όλο και πιο κοντά στην Αρμάνι Μιλάνο ο Πίτερς»
- Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του – Τους προσέφερε ακόμα και χρήματα
- Κακοκαιρία Erminio: Πυροσβεστικό όχημα εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο στη Σταμάτα – Συγκλονιστικές εικόνες
- Το αρνητικό ρεκόρ της Ιταλίας: Η μοναδική από τις κορυφαίες Εθνικές που μένει εκτός για 3ο σερί Μουντιάλ
- Βίντεο από το πλήγμα των ΗΠΑ και Ισραήλ στην ψηλότερη γέφυρα της Μέσης Ανατολής στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/zanyar-ibrahim-FjoVfeQCDSw-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442