Η Πολωνία σβήνει το όνομα Καλίνινγκραντ και θα το αποκαλεί με την αρχαία ονομασία του
Επικαλούμενο τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τα τοπωνύμια, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Καλίνινγκραντ θα αναφέρεται στην αρχαία πολωνική ονομασία της πόλης.
Η ονομασία του Καλίνινγκραντ, στον ομώνυμο ρωσικό θύλακα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, θα σβηστεί από τους πολωνέζικους χάρτες και τα επίσημα έγγραφα και θα αντικατασταθεί από την αρχαία πολωνική ονομασία της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη η Βαρσοβία.
Επικαλούμενο τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τα τοπωνύμια, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Καλίνινγκραντ θα αποκαλείται στο εξής Κρόλεβιτς, όπως ήταν η πολωνική ονομασία της πάλαι ποτέ πρωσικής Καινιξβέργης. «Δεν επιθυμούμε τη ρωσοποίηση της Πολωνίας, εξ ου και η απόφασή μας να αποκαλούμε το Καλίνινγκραντ και την ευρύτερη περιοχή του στη δική μας γλώσσα», είπε ο υπουργός Βαλντερμάρ Μπούντα.
«Σκληρή» απάντηση από τη Ρωσία
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ αντέδρασε αμέσως σχολιάζοντας ότι «δεν πρόκειται πλέον για ρωσοφοβία αλλά για διαδικασίες στα όρια της τρέλας που συμβαίνουν στην Πολωνία».
«Δεν θα φέρει τίποτα το καλό για την Πολωνία. Αυτές δεν είναι απλώς μη φιλικές ενέργειες, είναι εχθρικές ενέργειες», επέμεινε.
Το Κένιγκσμπερ ή Καινιξβέργη ιδρύθηκε το 1255 από το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών. Υπήρξε η πρωτεύουσα του δουκάτου, του βασιλείου και του ελεύθερου κράτους της Πρωσίας. Η αρχική ονομασία του προερχόταν από τον βασιλιά Οτοκάρ Β΄ της Βοημίας ο οποίος συμμετείχε σε σταυροφορίες στην περιοχή αυτή. Το αρχικό Conigsberg εξελίχθηκε σε Königsberg στα γερμανικά, Krolewiec στα πολωνικά, Karaliaucius στα λιθουανικά και Korolewiets στα ρώσικα. Η πόλη μετονομάστηκε σε Καλίνινγρκαντ το 1946 προς τιμή του Μιχαήλ Καλίνιν, του πρώην προέδρου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ, όταν ο θύλακας παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ως αποζημίωση για τις καταστροφές και τις απώλειες που υπέστη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το γεγονός ότι έχουμε κοντά στα σύνορά μας μια μεγάλη πόλη με το όνομα του Καλίνιν, ενός εγκληματία υπεύθυνου για την απόφαση της μαζικής εκτέλεσης Πολωνών αξιωματικών στο Κάτιν το 1940, ξυπνά αρνητικά συναισθήματα στην Πολωνία», εξήγησε ο Μπούντα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)


















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442