Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η Ελβετία

Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η Ελβετία

Είχε προηγηθεί προσφορά εξαγοράς της από την UBS που απορρίφθηκε, γιατί το ποσό της ήταν πολύ χαμηλό.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις με την Credit Suisse.

Ολική ή μερική κρατικοποίηση της ελβετικής τράπεζας εξετάζουν οι ελβετικές αρχές, σύμφωνα το Bloomberg.

Νωρίτερα, οι μέτοχοι της είχαν απορρίψει προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η UBS για την εξαγορά της.

Πρόκειται για την μόνη εναλλακτική για τη σωτηρία της Credit Suisse εφόσον αποτύχει η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS, σύμφωνα με ελβετικές πηγές.

Σκέψεις και προτάσεις

Η ελβετική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια σωτηρία της εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την τράπεζα, είτε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο μετοχών, εφόσον καταρρεύσει το σχέδιο εξαγοράς από την UBS Group AG, λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Η Credit Suisse δεν αποδέχεται την πρόταση της USB, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό, έγραψε το Bloomberg.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα, που, σύμφωνα με τους Financial Times, για να διευκολυνθεί η συμφωνία εξαγοράς εδώ και τώρα, η ελβετική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Το δάνειο και οι δυσκολίες

H UBS, από την πλευρά της, πιέζεται ασφυκτικά από τις αρχές να οριστικοποιήσει την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση της αύριο που θα σπείρει πανικό στις αγορές.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, η UBS επιμένει να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνίας σε περίπτωση υπάρξει μια σημαντική αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, με ενεργητικό περί τα 500 δισ. δολάρια, η πίεση χτύπησε κόκκινο μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, της Silicon Valley και της Signature Bank.

Η Credit Suisse αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να έρθει σε συμφωνία για δάνειο έως και 50 δισ. ευρώ από την ελβετική κεντρική τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την ελεύθερη πτώση των μετοχών της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τον τραπεζικό πανικό που προκλήθηκε.

Επειδή ήταν η πρώτη τράπεζα διεθνούς εμβέλειας, στην οποία χορηγήθηκε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από το 2008, τα δημοσιεύματα οργίασαν για μια ιστορία με απροσδιόριστες συνέπειες αλά Lehman Brothers. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί».

Πως φτάσαμε ως εδώ

Πέρα από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, σε οριακό σημείο την μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε η ανακοίνωση ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021.

Αυτή έφερε τελικά και την αναστολή της, με αποτέλεσμα ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Για την ιστορία, τον περασμένο μήνα η Credit Suisse ανακοίνωσε συνολική καθαρή ζημία άνω των 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για το 2022, στη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια κρίση του 2008 και προειδοποίησε για σημαντικές πιέσεις και το 2023.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Την «σκανδάλη» όμως για όλα τα παραπάνω πάτησε η Saudi National Bank,  ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse και ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Τα σκάνδαλα

Αξίζει να σημιεωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022 η τράπεζα είχε καταδικαστεί, επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στην Credit Suisse, τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων πελατών, αφού συναλλασσόταν με μία εγκληματική οργάνωση, όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Credit Suisse αρνήθηκε κάθε αδίκημα και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αντόνιο Όρτα – Οσόριο παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, αφού παραβίασε τους κανόνες καραντίνας COVID-19.

Η παραίτηση ήταν ένα πλήγμα για την ελβετική τράπεζα, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία της για βελτιώση την εικόνα της, που είχε αμαυρωθεί από τα σκάνδαλα Archegos και Greensill Capital.

Όσον αφορά το πρώτο η Credit Suisse έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια όταν το οικογενειακό γραφείο Archegos Capital Management των ΗΠΑ πτώχευσε τον Μάρτιο του 2021. Τα στοιχήματα υψηλής μόχλευσης του hedge fund σε ορισμένες μετοχές τεχνολογίας απέτυχαν και η αξία του χαρτοφυλακίου του με την Credit Suisse έπεσε κατακόρυφα.

Η Credit Suisse αναγκάστηκε επίσης να παγώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοοικονομικών κεφαλαίων της εφοδιαστικής αλυσίδας τον Μάρτιο του 2021, όταν ο βρετανός χρηματοδότης Greensill Capital κατέρρευσε, αφού έχασε την ασφαλιστική κάλυψη για χρέη που είχε εκδώσει έναντι των δανείων του σε εταιρείες.

Ομάδα κρούσης

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024