Δύο συνεχόμενες χρονιές έχει χτυπηθεί η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην ΠΕ Κορινθίας, με το εισόδημα των καλλιεργητών να έχει κατρακυλήσει.
Η υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων λόγω των καιρικών συνθηκών, η μειωμένη ζήτηση καθώς και το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν φέρει τους παραγωγούς σε δεινή θέση.
«Η διεθνής οικονομική κατάσταση, ο πόλεμος στην Ουκρανία (εμπάργκο Ρωσίας σε φρούτα Ευρωπαϊκής Eνωσης) τα γενικότερα προβλήματα ακρίβειας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, έχουν μειώσει την ποιότητα των προϊόντων και την ζήτηση των επιτραπέζιων σταφυλιών σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την μείωση του καθαρού εισοδήματος που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας στην επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, με την οποία ζητά να ληφθεί κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών.
Απώλεια εισοδήματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κορινθίας, συστηματική καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών εντοπίζεται σε όλους τους Δήμους της Π,Ε. Κορινθίας.
Η συνολική ποσότητα των επιτραπέζιων σταφυλιών σε μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού και τα υπόλοιπα στην εσωτερική αγορά, μέσω των λαϊκών αγορών, των Super Market και των χονδρεμπόρων, ενώ όπως επισημαίνεται στην επιστολή «από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού παρατηρούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην διάθεση των επιτραπέζιων σταφυλιών».
Μείωση εξαγωγών
Το 2022 λόγω των παραπάνω αιτιών, υπήρξε μείωση εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών κατά 4.000 τόνους.
Οι ζημιές όμως στην πλειοψηφία τους, δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, γιατί αφορούν εγκαύματα κλπ προβλήματα που προήλθαν από τις συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες που πλησίαζαν τα όρια καύσωνα, παράλληλα με την έλλειψη νερού για άρδευση. Οι μεγαλύτερες ποσότητες οδηγήθηκαν σε άλλες χρήσεις (χυμοποίηση, ξύδι, κλπ) με τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
Το 2021 λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων είχαμε μείωση εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών κατά 4.000 τόνων. Οι ζημιές αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.
Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται οι τιμές χονδρικής πώλησης και το κόστος καλλιέργειας των επιτραπέζιων σταφυλιών τα τελευταία χρόνια όπως αυτά εκτιμώνται και καταγράφονται από τη ΔΑΟΚ. Π.Ε Κορινθίας και αναλυτικά τα δεδομένα από τα οποία προκύπτει σημαντική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών για την καλλιεργητική περίοδο 2022. Σε αυτόν δεν υπολογίζονται τυχόν αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.
«Επειδή η απώλεια αυτή του εισοδήματος οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που αναφέρθηκαν ανωτέρω παρακαλούμε να λάβετε κάθε δυνατή πρόνοια για την στήριξη των παραγωγών», ζητά ο περιφερειάρχης από τον ΥπΑΑΤ με την επιστολή του.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας