20/2/1968: Το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου στον Άγιο Ευστράτιο
Ο σεισμός που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του νησιού
Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Φεβρουαρίου 1968, γύρω στις 12:46 π.μ., μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο.

Το επίκεντρο του εν λόγω σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 4 έως 15 χιλιομέτρων νοτίως του ακρωτηρίου Νικολάου Σιαλμά (Τρυπητής) του Αγίου Ευστρατίου, το δε εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 37-45 χιλιόμετρα.

Συνεπεία του σεισμού αυτού 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 39 τραυματίστηκαν.

Κατέρρευσαν 175 κτίρια, 397 υπέστησαν βλάβες που δεν ήταν δυνατόν να επιδιορθωθούν και 1.951 υπέστησαν ρωγμές.

Μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια. Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μ.
Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο μοναδικός οικισμός του Αγίου Ευστρατίου, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο των Βασίλη και Βύρωνος Mανικάκη, πατρός και υιού.

Σε αυτό προβάλλονται η παλαιά Xώρα με το λιμάνι της, η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Aγίου Eυστρατίου από το 1940 έως το 1970, οι γιορτές και οι τελετές τους, η εξορία και ο μεγάλος σεισμός του 1968.

*Οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από το πολύτιμο αρχείο της οικογένειας Μανικάκη.
- Συνεχίζεται η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη δίκη των Τεμπών – Στις 9 ξεκινά η συνεδρίαση
- Συνταγές: Δύο γλυκές λιχουδιές για αυτές τις μέρες
- Τουλάχιστον 13 νεκροί από αεροπορικά πλήγματα στην Τεχεράνη – Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, δύο νεκροί
- Το ΠΑΣΟΚ «σπρώχνει» το Μαξίμου προς τις κάλπες
- Το μποξ μπορεί να «ρίξει» την πίεση;
- Άστατος ο καιρός τη Μεγάλη Δευτέρα – Τοπικές βροχές και θερμοκρασίες έως τους 23 βαθμούς
- Πόλεμος στο Ιράν: Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές
- Κλιντ Ίστγουντ: Πώς περνά τις μέρες του ένα «σκαλί» πριν τα 96;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442