ΕΟΔΥ: Αύξηση στη διασπορά γρίπης, μείωση στην Covid-19
Ακόμα 104 ασθενείς του κοροναϊού διασωληνώθηκαν σε διάστημα επτά ημερών. Κανένας θάνατος από γρίπη παρά την έξαρση.
Αύξηση του ποσοστού των ασθενών που προσέρχονται σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις το επταήμερο 12-18 Δεκεμβρίου.
Μείωση καταγράφεται αντίθετα στο ποσοστό των δειγμάτων που βρίσκονται θετικά στην Covid-19, ενώ οι εισαγωγές παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας.
Συνολικά 150 ασθενείς απεβίωσαν από κοροναϊό, ηλικίας από 49 έως 98 ετών.
Σε σταθερά επίπεδα εκτιμάται πως παρέμεινε το ίδιο διάστημα η διασπορά του συγκυτιακού αναπνευστικού ιού (RSV), η συχνότερη αιτία νοσηλείας για βρέφη με αναπνευστικό νόσημα.
Γρίπη
Τα δεδομένα δεν αφορούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης αλλά ασθενείς που προσέρχονται με «γριπώδη συνδρομή», η οποία ορίζεται ως «αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα -πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες- και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα -βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).
Για την επιτήρηση της επιδημίας χρησιμοποιείται ο «δείκτης γριπώδους συνδρομής» που εκφράζει τον αριθμό κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις ασθενών.
- Η αύξηση που καταγράφηκε την εβδομάδα 12-18 Δεκεμβρίου αφορά την ηλικιακή ομάδα 5-64 ετών, ενώ στις νεότερες και μεγαλύτερες ηλικίες η συχνότητα γριπώδους συνδρομής έμεινε σε σταθερά επίπεδα.
- Στο συγκεκριμένο επταήμερο δεν καταγράφηκαν θάνατοι, υπήρξαν όμως τέσσερα κρούσματα σε ΜΕΘ.
- Μόνο ένας ασθενείς έχει πεθάνει από γρίπη μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν.
Covid-19
- Η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά σε τεστ Covid, παρουσίασε μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
- Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα
- Καταγράφηκαν 104 νέες διασωληνώσεις ασθενών και 150 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 49-98)
- Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερο στέλεχος Όμικρον στη χώρα
- Οι υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο[1]παραλλαγές της ΒΑ.5
- Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
- O ΕΟΔΥ αναφέρει πως η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.
- Πώς πέθανε ο έρωτας των millennials για το ίντερνετ
- Συνταγή: Σπαγγέτι με σολομό και σπαράγγια
- Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
- Ιράν: Ο γιος του άλλοτε σάχη καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»
- Περπάτημα: Πέντε μυστικά που το απογειώνουν
- Καιρός: Στην κατάψυξη η χώρα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τη Δευτέρα
- Ο θάνατος μιας ιδεολογίας: Μπορεί ο Τσαβισμός να επιβιώσει μετά την απαγωγή του Μαδούρο;
- Ex Machina: Πόσο «επιστημονική φαντασία» είναι σήμερα η ταινία του 2014;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)






















































![Φορτηγό με συνθήματα για το Ιράν χτύπησε φιλομοναρχικούς διαδηλωτές στο Λος Άντζελες [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/photo-collage.png-14-315x220.jpg)




















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442