Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είπα το ναι αμέσως»

«Είπα το ναι αμέσως»

Ο Λορέντσο Μπράουν λέει στα «ΝΕΑ» πώς ο Σκαριόλο τον έκανε... Ισπανό και εκείνος το ανταπέδωσε με τον καταλυτικό του ρόλο στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού

Ο πραγματικός MVP του Ευρωμπάσκετ ήταν ο Λορέντσο Μπράουν. Μπορεί έπειτα από τη σχετική ψηφοφορία ο τίτλος να πήγε στον άλλο μεγάλο πρωταγωνιστή της Ισπανίας, του Ουίλι Ερνανγκόμεθ, όμως στην πραγματικότητα ο παίκτης που είχε καταλυτική επίδραση στο παιχνίδι της Φούρια Ρόχα και τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις στους νοκάουτ αγώνες, με Λιθουανία στους «16» και Γερμανία στον ημιτελικό, κέρδισε σχεδόν μόνος του, ήταν ο Αμερικανός.

Ναι, σωστά διαβάζετε. Ο πολυτιμότερος παίκτης του φετινού Ευρωμπάσκετ δεν είναι Ευρωπαίος! Γεννημένος πριν από 32 χρόνια στο Ρόσγουελ της πολιτείας της Τζόρτζια των ΗΠΑ, ήρθε για πρώτη φορά στα μέρη μας το 2019 για να παίξει στον Ερυθρό Αστέρα. Πέρασε στη συνέχεια από τη Φενερμπαχτσέ, την Ούνιξ Καζάν και τη φετινή σεζόν θα αγωνιστεί στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Από την Ισπανία δεν έχει περάσει ούτε… απ’ έξω. Κι όμως αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης φορώντας τη φανέλα της!

«Ο κόουτς Σκαριόλο είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Είναι υπέροχος προπονητής και άνθρωπος. Οταν ήμουν στη Ρωσία (σ.σ. την περσινή σεζόν), με πήρε τηλέφωνο μέσα στη νύχτα και μου ζήτησε να γίνω μέλος αυτής της ομάδας. Είπα το «ναι» χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Δεν ήξερα πολλά για την ιστορία της ομάδας κι ακόμα δεν ξέρω τα πάντα, αλλά μαθαίνω. Και θα συνεχίσω να μαθαίνω», εξήγησε ο Λορέντσο Μπράουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» λίγα λεπτά μετά τον θρίαμβο της Ισπανίας στο Βερολίνο.

Αντιδράσεις

Ο Σκαριόλο ήθελε οπωσδήποτε έναν πόιντ γκαρντ, καθώς μετά τον τραυματισμό του Ρίκι Ρούμπιο και την αποχώρηση του Σέρχιο Ροντρίγκεθ δεν είχε λύσεις σε αυτή τη νευραλγική θέση. Επεισε τον πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, να κάνουν Ισπανό τον Μπράουν και στη συνέχεια αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν.

Το βασιλικό διάταγμα με το οποίο απονεμήθηκε στον Αμερικανό η ισπανική ιθαγένεια λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων που συνέτρεχαν» εκδόθηκε στις 27 του περασμένου Ιουνίου, μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ. Οχι χωρίς αντιδράσεις.

Πολλοί στην Ισπανία δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση. Με πρώτη την Ενωση ισπανών καλαθοσφαιριστών, που εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της. Ακόμα και ο Ρούντι Φερνάντεθ δήλωσε δημοσίως ότι δεν συμφωνεί με τέτοιες κινήσεις που υπονομεύουν το μέλλον των ισπανών παικτών, όπως είπε. Τελικά το χρυσό μετάλλιο έκανε όλα αυτά να ξεχαστούν.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που το κέρδισα. Και σε όσους άσκησαν κριτική, δεν έχω να κάνω τίποτε άλλο από το να τους δείξω αυτό το μετάλλιο. Νιώθω ευλογημένος», είπε ο Μπράουν. Και αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας. Ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτή η ανανεωμένη Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει ως τα μετάλλια στο Ευρωμπάσκετ. Πόσω μάλλον να κατακτήσει τον τίτλο.

«Εστιάσαμε στη λεπτομέρεια», δήλωσε. «Αντιμετωπίσαμε πολλές ομάδες με μεγάλο ταλέντο και ξοδέψαμε πολλές ώρες μελετώντας τον τρόπο παιχνιδιού τους. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μας σε αυτό το τουρνουά. Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά τα έχει αυτά το παιχνίδι. Τα έχει αυτά η ζωή. Προσπαθούσαμε κάθε φορά να μένουμε εντός της πορείας μας και τα καταφέραμε. Αυτά τα παιδιά που με έκαναν να περάσω τόσο όμορφα, αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού που πέτυχα. Με πίστεψαν πολύ, το ίδιο και ο προπονητής».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024