Πορτογαλία: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Πορτογαλία και Βρετανία έχουν άριστες σχέσεις και έχουν υπογράψει την παλαιότερη συμμαχία μεταξύ κρατών που παραμένει ακόμη σε ισχύ
Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, προς τιμή της βασίλισσας Ελισάβετ που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Αυτή η περίοδος πένθους αποφασίστηκε “προς τιμή της Μεγαλειότητάς της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄”, η οποία “σημάδεψε το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
- Διαβάστε επίσης: «Βλάσφημη» η απόφαση του Λονδίνου να μην προσκαλέσει τη Ρωσία στην κηδεία της Ελισάβετ
Η κυβέρνηση υπενθύμισε εξάλλου ότι η Βρετανία είναι “ο παλαιότερος σύμμαχος” της Πορτογαλίας.
Οι αρχές υπενθυμίζουν συχνά ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν την παλαιότερη συμμαχία μεταξύ κρατών που παραμένει ακόμη σε ισχύ, με βάση μια συνθήκη του 1386.
Χιλιάδες Βρετανοί συμμετέχουν από χθες στο λαϊκό προσκύνημα της Ελισάβετ, η κηδεία της οποίας θα τελεστεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, παρουσία ηγετών απ’ όλον τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) προτού η σορός της μεταφερθεί -υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- για την ταφή στο κάστρο Ουίνδσορ.
Ιδιωτική τελετή για την ταφή θα γίνει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) της ίδιας μέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.
Το «παρών» στη βρετανική πρωτεύουσα για την κηδεία θα δώσουν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και μονάρχες απ’ όλον τον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στην κηδεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
- «Αγροδιατροφική καταστροφή» – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω Ορμούζ θα διαρκέσουν χρόνια, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 42χρονος για τη δολοφονία του 64χρονου στην Ευκαρπία – Αρνείται τις κατηγορίες
- Η κόρη του Ρίτσαρντ Μπάρτον, το διαζύγιο των γονιών της και η σχέση της με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ
- Διαμαρτυρία της Μπαρτσελόνα πριν τη ρεβάνς με την Ατλέτικο για το… χορτάρι του «Μετροπολιτάνο» (vid)
- Ψηφιακή ετικέτα: Το νέο πεδίο μάχης για την ενιαία αγορά στην Ευρώπη
- Εμπρησμός σε μάντρα ενοικιαζόμενων οχημάτων: Τι έδειξαν οι κάμερες ασφαλείας – Δύο οι δράστες
- Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τον Δήμο
- Στο Κόσοβο ο Δένδιας την Πέμπτη – Δεν θα είναι παρών στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442