Εταιρείες ενέργειας: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη φορολόγηση των υπερκερδών
Ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία είσπραξης της έκτακτης εισφοράς 90% στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας
Ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία είσπραξης της έκτακτης εισφοράς 90% στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη.
Η εισφορά επιβάλλεται για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022 καθώς από τον Ιούλιο έχει εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο με το οποίο θεσπίστηκε πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ανά τεχνολογία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:
-Η εισφορά θα υπολογίζεται ανά μήνα, με την εφαρμογή συντελεστή 90 % επί της θετικής διαφοράς του Μικτού Περιθωρίου Κέρδους μεταξύ του μήνα εξέτασης και του ίδιου μήνα του προηγουμένου έτους.
-Από τα κέρδη θα αφαιρούνται όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι εκπτώσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο αυτή στους πελάτες με κυμαινόμενο τιμολόγιο (με ρήτρα αναπροσαρμογής). Επίσης αφαιρούνται οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκαν με συμβάσεις σταθερού τιμολογίου (χωρίς ρήτρα).
-Το ποσό της εισφοράς για κάθε παραγωγό θα προσδιορισθεί με τη μεθοδολογία που ορίζει η απόφαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τους υπόχρεους.
-Η εισφορά θα επιβληθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)














































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442