«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»
Ρεπορτάζ της FAZ για την Ελλάδα, η οποία βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία όμως παραμένει προβληματικό παιδί της ευρωζώνης. Προβλήματα και για τον Σολτς εξαιτίας του σκανδάλου Cum-Ex.
«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει πανηγυρικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας. Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία. Όμως η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης όπως σχολιάζει η FAZ.
Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική.
- Διαβάστε επίσης: Ανάλυση FAZ για την σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο
Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.
«Δεν γνωρίζω και δεν θυμάμαι τίποτα»
Αντίθετα για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο εφιάλτης φαίνεται τώρα απλά να αρχίζει. Μετά την κατάθεσή του σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή στο Αμβούργο για το σκάνδαλο φοροαποφυγής Cum-Ex της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου, η εφημερίδα Welt τον χαρακτήρισε «άνθρωπο χωρίς μνήμη».
Ο καγκελάριος ακολούθησε σύμφωνα με την εφημερίδα μια περίεργη γραμμή υπεράσπισης που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του:«Δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα». Αν και δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις με τραπεζίτες της αμφιλεγόμενης τράπεζας στο παρελθόν, αφού οι δημοσιογράφοι τις ανέδειξαν το 2020, εντούτοις, όπως είπε, δεν θυμάται τo περιεχόμενο των συζητήσεων. «Δεν είχα καμία πολιτική επιρροή στη φορολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Warburg Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο σκάνδαλο Cum-Εx, οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές Cum-Ex αντάλλασσαν μεταξύ τους μετοχές με δικαίωμα μερίσματος (Cum) ή χωρίς δικαίωμα μερίσματος (Ex) τόσο συχνά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να χάνεται η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου και μάλιστα οι πρωταγωνιστές να ζητούν πολλαπλή επιστροφή φόρου μετά από τις διαδοχικές μεταβιβάσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κριτική στον καγκελάριο γινόταν όλο και πιο έντονη: διαγραμμένοι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έρευνες εναντίον στενών έμπιστων του Όλαφ Σολτς, έφεραν το καγκελάριο ως μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή. Και αυτή η εικόνα σύμφωνα με τη Welt θα ακολουθεί τον Σολτς καθ΄ όλη τη διάρκεια της καγκελαρίας του. Κάποιος που δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα δεν μπορεί να αποβάλει τις σκιές.
Πριν από την κατάθεση του Σολτς, ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς επέκρινε δριμύτατα τον καγκελάριο. «Δυστυχώς, πρέπει να το πω τόσο ξεκάθαρα: δεν πιστεύω ούτε λέξη, από όσα λέει ο καγκελάριος», είπε ο Μερτς στην εφημερίδα Handelsblatt. Είναι «εντελώς απίστευτο» ο Σολτς να μην θυμάται ένα τόσο σοβαρό γεγονός στην πόλη του.
Διπλωματικό επεισόδιο με φόντο την περιβαλλοντική καταστροφή
- Λίβερπουλ – Γαλατασαράι: Η πρόκριση στην επόμενη φάση του UEFA Champions League κρίνεται στο MEGA
- Το αδιέξοδο του Λανουά που ονειρεύεται σωσίβιο παραμονής
- Συνελήφθη 38χρονος για βιασμό 14χρονης στο Παλαιό Φάληρο – Πώς παρέσυρε την ανήλικη μέσα από τα social media
- Στον Εισαγγελέα Χανίων ο Πολωνός που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Σούδα – Τα τρία τελευταία χρόνια έμενε στην περιοχή
- ΒΗΜΑGAZINO: Τα υπερ-αεροπλανοφόρα επιστρέφουν – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Συνεχίζει τον εμπαιγμό ο Μαρινάκης, ούτε τώρα βλέπει κρατική εμπλοκή στις υποκλοπές – «Σε ποια χώρα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος» ρωτά ο Μάντζος
- Ολυμπιακός: Η ενημέρωση για τους οπαδούς που θα βρεθούν στο Παγκρήτιο
- Υδρογονάνθρακες: Kυρώθηκε η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας με Chevron & HELLENiQ Energy
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442