Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία – Σολτς: «Δεν έγινε τίποτα», λέει ξανά για το σκάνδαλο «Cum-Ex»

Γερμανία – Σολτς: «Δεν έγινε τίποτα», λέει ξανά για το σκάνδαλο «Cum-Ex»

Ο πρόεδρος της επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο χαρακτήρισε «απίστευτες» τις δηλώσεις Σολτς και επιφυλάχθηκε να τον καλέσει εκ νέου για κατάθεση

«Δεν έγινε τίποτα», υποστήριξε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς καταθέτοντας ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής του κοινοβουλίου του Αμβούργου, η οποία εξετάζει ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Cum-Ex». Ο κ. Σολτς, ο οποίος την εποχή του σκανδάλου φοροαποφυγής δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν δήμαρχος/κυβερνήτης της χανσεατικής πόλης, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση, ενώ επέμεινε ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες από την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ρίχαρντ Ζεελμέκερ ρώτησε μάλιστα τον καγκελάριο Σόλτς αν θα δεχόταν να υποβληθεί σε ύπνωση, «μήπως έτσι έρθουν στην επιφάνεια οι χαμένες μνήμες». «Η ερώτησή σας αποκαλύπτει το κωμικό επίπεδο στο οποίο έχουμε φτάσει», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατέθετε σήμερα ως μάρτυρας επί περισσότερο από τρεις ώρες.

Διαβάστε επίσης: Αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα σε εκδήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς

Η έρευνα

Αντικείμενο της έρευνας είναι οι συναντήσεις του με τους τραπεζίτες της Warburg Bank του Αμβούργου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο κ. Σολτς, όπως έχει παραδεχθεί, συναντήθηκε με τους Κρίστιαν Ολεάριους και Μαξ Βάρμπουργκ τρεις φορές το 2016 και το 2017, δεν θυμάται ωστόσο πλέον το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων, υποστηρίζει. «Μου αρέσει να μιλάω και γνωρίζω ότι ενεργώ σύννομα. Αυτό ισχύει για όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει», δήλωσε στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Ολεάριους, μετά την πρώτη συνάντηση, ο Όλαφ Σολτς του συνέστησε να απευθύνει επιστολή προς τον τότε Γερουσιαστή Οικονομικών και σημερινό Δήμαρχο του Αμβούργου, Πέτερ Τσέντσερ.

«Δεν υπήρχε τίποτα»

Ο καγκελάριος επανέλαβε και σήμερα με πολλούς τρόπους την πάγια δήλωσή του, ότι «δεν υπήρχε τίποτα», αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις καταχωρήσεις του κ. Ολεάριους στο ημερολόγιό του σχετικά με τις συναντήσεις με τον κ. Σολτς. «Ρωτάει, ακούει, δεν εκφράζει άποψη, δεν αποκαλύπτει τίποτα για το τι σκέφτεται και το αν και πώς σκοπεύει να ενεργήσει. Τον καταλαβαίνω, δεν θέλω με κανέναν τρόπο να τον πιέσω ή να τον φέρω σε δύσκολη θέση», έγραφε ο τραπεζίτης.

Σε μεταγενέστερη καταχώρησή του, σημειώνει ότι προσκάλεσε τα δύο στελέχη του SPD Αμβούργου Γιοχάνες Καρς και ‘Αλφρεντ Πάβελτσιουκ σε γεύμα «προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τη βοήθειά τους». Και πάλι, ο κ. Σολτς επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πολιτικής ανάμιξης στη φορολογική διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις του με τραπεζίτες, όπως είπε, αφορούν την διαμόρφωση άποψης και όχι κάποια άλλη σχέση. «Δεν αναλαμβάνω καμία δέσμευση και δεν υπόσχομαι τίποτα. Είμαι εξαιρετικά συγκρατημένος», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαρακτήρισε «απίστευτες» τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς και επιφυλάχθηκε να τον καλέσει εκ νέου για κατάθεση. Νωρίτερα ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει ούτε λέξη από τον καγκελάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024