Foresight: Τι περιλαμβάνει η έκθεση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας μετά την Ουκρανική κρίση
Περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2035
Παραδόθηκε στο γραφείο Πρωθυπουργού το Foresight Report για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας μετά την Ουκρανική κρίση, που συντάχθηκε από την επιστημονική ομάδα της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και το National Intelligence University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τέσσερα εναλλακτικά σενάρια
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη με ορίζοντα το 2035, καταγράφει τα συμπεράσματα κλειστής δομημένης συζήτησης για την εξερεύνηση του μέλλοντος (future lab) που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Τζέικ Σωτηριάδη, πρώην επικεφαλής του τμήματος Foresight της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και σήμερα καθηγητή στο National Intelligence University, ο οποίος και παρέδωσε την έκθεση στον Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Διαβάστε επίσης Bloomberg: Μην εμπιστεύεστε τον Πούτιν, θα συνεχίσει να κρατά την Ευρώπη από το λαιμό με ενέργεια και τρόφιμα
Μεθοδολογικά εργαλεία και όχι προβλέψεις
Στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν ζητήματα όπως ο μεταβαλλόμενος ρόλος του ΝΑΤΟ, το μέλλον της διατλαντικής συνεργασίας, οι δυνατότητες ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό και η κυβερνοασφάλεια.
Επισημαίνεται, ότι τα παραπάνω εναλλακτικά σενάρια δεν συνιστούν προβλέψεις για το μέλλον, αλλά μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμεύουν στην καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων αλλά και την αξιοποίηση δυνητικών ευκαιριών που επιφυλάσσει το μέλλον.
- Πώς μπορούμε να μάθουμε στη γάτα κόλπα – Τα βήματα
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο του δικαίου (Μέρος Ε’)
- Onirama: Διαλύθηκε το συγκρότημα μετά από 25 χρόνια – Τι λέει ο Θοδωρής Μαραντίνης
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (13/1): Δράση με Εθνική πόλο και τελικό Super Cup στο βόλεϊ
- Καιρός: Στο «ψυγείο» η Βόρεια Ελλάδα – Με καθυστέρηση χτύπησε το κουδούνι σε σχολεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
- Αλμέιδα: «Τι να κάνω, να αρχίσω να κλαίω;»
- Πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία ζητούν οι παθολόγοι
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442