Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η άνοια «παραμονεύει» μετά τη βαριά νόσο – Οι συστάσεις των ειδικών

Κοροναϊός: Η άνοια «παραμονεύει» μετά τη βαριά νόσο – Οι συστάσεις των ειδικών

Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι άτομα που νοσηλεύθηκαν με πνευμονία εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2 αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με ασθενείς που προσβλήθηκαν από άλλους τύπους πνευμονίας

Μια νέα μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι (MU) που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Open Forum Infectious Diseases» δείχνει ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με πνευμονία εξαιτίας του κοροναϊού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με ασθενείς που προσβλήθηκαν από άλλους τύπους πνευμονίας.

Αυξημένα ποσοστά άνοιας μετά την πνευμονία από COVID-19

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια τεράστια πολυκεντρική βάση ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων (Cerner Real World Data) τα οποία αφορούσαν 1,4 δισεκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις που έλαβαν χώρα πριν από τις 31 Ιουλίου 2021. Επικεντρώθηκαν συγκεκριμένα σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με πνευμονία για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών. Οπως είδαν, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία εξαιτίας της COVID-19 που εντόπισαν, 312 (3%) εμφάνισαν άνοια μετά την ανάρρωσή τους από την πνευμονία, σε σύγκριση με 263 ασθενείς (2,5%) από το σύνολο των 10.403 που προσβλήθηκαν από άλλους τύπους πνευμονίας και οι οποίοι επίσης εμφάνισαν άνοια.

Διαβάστε επίσης: Πώς η άνοια στις γυναίκες συνδέεται με αναπαραγωγικούς και ορμονικούς παράγοντες

«Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν πιο κοινός στους ασθενείς με πνευμονία COVID-19 οι οποίοι ήταν άνω των 70 ετών στη μελέτη μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Αντνάν Κιουρέσι, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του MU και προσέθεσε: «Ο τύπος της άνοιας που παρατηρείται σε όσους επιβιώνουν μετά από βαριά λοίμωξη με COVID-19 επηρεάζει κυρίως τη μνήμη, την ικανότητα περάτωσης των καθημερινών καθηκόντων καθώς και την ικανότητα αυτοελέγχου. Η γλώσσα και η αντίληψη του χώρου και του χρόνου παραμένουν σχετικώς ανεπηρέαστες».

Απαραίτητες πιο μακροπρόθεσμες μελέτες

Το μέσο διάστημα χρόνου μεταξύ της λοίμωξης με COVID-19 και διάγνωσης με άνοια ήταν 182 ημέρες. Σημειώνεται ότι στη μελέτη περιελήφθησαν μόνο περιπτώσεις ατόμων που πρωτοεμφάνισαν άνοια μετά από νοσηλεία και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα σύντομο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κιουρέσι, απαιτείται τώρα περαιτέρω έρευνα για μεγαλύτερο διάστημα χρόνου προκειμένου οι ειδικοί να αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα της σύνδεσης μεταξύ COVID-19 και άνοιας και να προσδιορίσουν τις υποβόσκουσες αιτίες για τις οποίες η πνευμονία από COVID-19 μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

Σύσταση για έλεγχο στους επιβιώσαντες από βαριά COVID-19

«Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι θα ήταν καλό οι επιβιώσαντες από COVID-19 να ελέγχονται για πιθανά γνωστικά προβλήματα» είπε ο δρ Κιουρέσι και κατέληξε ότι «αν υπάρχουν ενδείξεις προβλήματος κατά τον έλεγχο και αν ο ασθενής συνεχίζει να αναφέρει γνωστικά προβλήματα, ίσως είναι απαραίτητη η παραπομπή για ενδελεχέστερη αξιολόγηση».

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024