Long covid: Αυτά είναι τα συνηθέστερα προβλήματα των ασθενών – Πώς αντιμετωπίζονται
H Long covid απειλεί και αυτούς που είχαν περάσει τον κοροναϊό με ελαφριά συμπτώματα.
Για τα συμπτώματα της Long covid και πώς αυτά αντιμετωπίζονται μίλησε η Βησσαρία Σακκά, Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, στη Β΄κλινική λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Με ορθοφωνία, γυμναστική του αναπνευστικού με τραγούδι και εξειδικευμένη θεραπεία, μειώνεται το αίσθημα της δύσπνοιας, της κόπωσης και της δυσφωνίας στα ειδικά ιατρεία αντιμετώπισης Long covid των νοσοκομείων, ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, η γιατρός.
Όπως ενημέρωσε το ειδικό ιατρείο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» για αντιμετώπιση συμπτωμάτων Long covid, λειτουργεί Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 8:30 – 14:30 με ραντεβού.
Επιπλέον, επισήμανε ότι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται, ακόμη και μετά από ήπια νόσηση, πρέπει να απευθύνονται στα ειδικά τμήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, για σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. «Το να υποβάλλονται σε πληθώρα εξετάσεων και να γυρνάνε από γιατρό σε γιατρό δεν βοηθάει», τόνισε.
Δείτε τη συνέντευξη
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα
Όσον αφορά στα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που νοσούν από το σύνδρομο Long Covid είπε: «Αρχικά νομίζαμε ότι μόνο όσοι είχαν νοσήσει σοβαρά με Covid και ίσως είχαν και νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, διατηρούσαν συμπτώματα της νόσου και μετά τη θεραπεία τους.
Έχουμε όμως διαπιστώσει ότι πολλά άτομα με πολύ ήπια αρχική νόσο Covid εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα που μπορεί να κρατάνε τρεις και έξι μήνες. Αίσθημα χρόνιας κόπωσης, ταχυκαρδίες ειδικά στην όρθια στάση (ορθοστατική ταχυκαρδία), δυσφωνία – καθηγητές σε σχολείο δυσκολεύονται να βγάλουν τη μέρα- και άλλα».
Επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των συμπτωμάτων Long Covid στα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς είναι όπως είπε απότοκα της νόσου και δεν έχουν να κάνουν με κάποια άλλη πάθηση.
Για τον αριθμό των θανάτων από Covid που δεν μειώνεται, ανέφερε πως το ενθαρρυντικό στοιχείο, πως «δεν έχουμε πια θανάτους και διασωληνώσεις σε άτομα νεαρής ηλικίας με Covid-19».
Όπως επισήμανε: «Στις μονάδες Covid έχουμε ασθενείς που πάσχουν από άλλα σοβαρά νοσήματα και μπορεί να είναι έως και εντελώς ασυμπτωματικοί όσον αφορά στην μόλυνση με κοροναϊό».
Στην πράξη «η μόλυνση με κοροναϊό επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς με άλλο σοβαρό νόσημα», ανέφερε, και υπογράμμισε πως «όταν μάλιστα ο ασθενής είναι ηλικιωμένος και έχει και άλλα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τότε η κατάστασή του επιβαρύνεται περαιτέρω».
- Μητρόπολη Αθηνών: Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας – Ανάρτηση Κώστα Μπακογιάννη
- Καιρός: Περαιτέρω επιδείνωση ενόψει, με καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Το εντυπωσιακό και παράδοξο φαινόμενο
- Live streaming: Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’
- Σάνεν Ντόχερτι: Πικρή δικαστική μάχη 18 μήνες από τον θάνατο της – Η περιουσία, ο πρώην σύζυγος και η προδοσία
- Ινδονησία: Εντοπίστηκε μία σορός μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους
- ΕΕ: Βαθαίνει το μισθολογικό χάσμα – Μπορούν οι συλλογικές συμβάσεις να λειτουργήσουν ως ανάχωμα;
- Ο Άνταμ Σίλβερ αποκάλυψε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν ετοιμάζεται για το NBA Europe
- Greece Pushes Energy Hub Role Linking Saudi Arabia to Europe
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)













































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [18.01 – 24.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/POSTER-copy-7-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442