Ο «χρυσός κανόνας» στα δημοσιονομικά και η σύγκρουση Γερμανίας-Γαλλίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό λε Μερ και ο κορυφαίος σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη συζήτηση που οργάνωσε το Politico για τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ.
Η κρίση στην Ουκρανία και η απειλή πολέμου μπορεί να κυριαρχούν στην Ευρώπη αυτή την περίοδο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως τα άλλα σημαντικά θέματα έχουν μπει στον πάγο. Ανάμεσά τους δε είναι και η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει επισήμως από την Κομισιόν.
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι πως η σταδιακή έξοδος από το διετές τούνελ της πανδημίας – κάτι που μαρτυρά η άρση των περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά χώρες το επόμενο διάστημα – καθιστά αυτή τη μεταρρύθμιση πιο επιτακτική. Κι αυτό διότι, με βάση και τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα επιτόκια, οι «27» πρέπει σύντομα να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα διέπουν τη νέα «κανονικότητα», η οποία όλα δείχνουν πως επανέρχεται το 2023.
Μακρύς ο δρόμος προς τον συμβιβασμό
Η διαδικασία αυτή, πάντως, δεν θα είναι απλή υπόθεση. Οι διαφωνίες ανάμεσα στα διάφορα «στρατόπεδα» παραμένουν σημαντικές και η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός είναι μεγάλη. Η πιο πρόσφατη απόδειξη δόθηκε αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο διάσκεψης που οργάνωσε το Politico, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και τον βασικό σύμβουλο του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας την Πέμπτη, συγκεκριμένα, ο Γεργκ Κούκις εμφανίστηκε μάλλον αρνητικός απέναντι στα σενάρια μόνιμης χαλάρωσης των κανόνων στην ΕΕ. Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs στάθηκε, μάλιστα, ιδιαιτέρως στον αποκαλούμενο «χρυσό κανόνα», ο οποίος θα προβλέπει την εξαίρεση των κονδυλίων που κατευθύνονται σε «πράσινες» επενδύσεις από τα όρια του χρέους και του ελλείμματος.
Ο σύμβουλος του Σολτς έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «Κουτί της Πανδώρας» το οποίο, εφόσον ανοίξει, θα ακυρώσει το σύνολο των κανόνων που περιλαμβάνει το Σύμφωνο. «Είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε στην προνομιακή αντιμετώπιση συγκεκριμένων δαπανών, σε βάρος άλλων», είπε, επικαλούμενος την εμπειρία της Γερμανίας.
«Να μείνουν οι πόρτες ανοιχτές»
Στον Κούκις έσπευσε να απαντήσει ο Μπρινό λε Μερ, την Παρασκευή. «Δεν πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες στην έναρξη της διαδικασίας, ας τις αφήσουμε όλες ανοιχτές. Μόνο έτσι θα βρούμε ένα συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μιλά σήμερα με μια φωνή στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν ακούει κανείς πάντα το ίδιο πράγμα όταν μιλά με διαφορετικά πρόσωπα στο Βερολίνο», σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι το κλίμα που προσλαμβάνει είναι θετικό τόσο από τον υπουργό Οικονομικών και ηγέτη των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ όσο και από τον ομόλογό του για ζητήματα Οικονομίας και Κλίματος και μέλος της ηγεσίας των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Βεβαίως, ο Κούκις εμφανίστηκε ανοιχτός στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Αυτό που είναι ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως στις εναλλακτικές που πρόσφερε είναι η άντληση κονδυλίων για τις «πράσινες επενδύσεις» από άλλους τομείς του κοινοτικού προϋπολογισμού. Ανάμεσά τους δε είναι και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι – και όχι μόνο.
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)





























































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442