Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΕ: Πώς ο ήλιος και ο άνεμος συγκράτησαν τις αυξήσεις στο ρεύμα

ΑΠΕ: Πώς ο ήλιος και ο άνεμος συγκράτησαν τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2021, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά απορρόφησαν τον Δεκέμβριο αυξήσεις 70 ευρώ/MWh

Ακόμη υψηλότερες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος θα πλήρωναν οι καταναλωτές τον Δεκέμβριο αν δεν υπήρχαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι φθηνότερες και καθαρότερες μορφές ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) φρέναραν ανατιμήσεις της τάξης των 70 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς τον περασμένο μήνα κατέγραψαν ρεκόρ συμμετοχή στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Το τελευταίο προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα της πράσινης μετάβασης ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει ισχυρά χτυπήματα στους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς.

Το ρεκόρ

Πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ ανήλθε στις 1.706 Γιγαβατώρες, όταν η αμέσως επόμενη υψηλότερη απόδοση είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς (2021) στις 1.607 Γιγαβατώρες. Αν συνυπολογιστεί και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών – που διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 814 Γιγαβατώρες – τότε το σύνολο της καθαρής και φθηνής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 2.520 Γιγαβατώρες. Πρόκειται επίσης για ρεκόρ συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες της περσινής χρονιάς. Το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής για τον Δεκέμβριο (συμπεριλαμβανομένων και των λιγνιτικών σταθμών και των μονάδων φυσικού αερίου) ήταν στις 4.880 Γιγαβατώρες και ήταν η δεύτερη υψηλότερη απόδοση μετά τον καυτό Ιούλιο με 4.890 Γιγαβατώρες.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση – Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα τρία χρόνια αύξησης τιμών

Για τον ίδιο μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ήταν υψηλότερη κατά 33%, ενώ από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς η αύξηση ήταν εντυπωσιακή κατά 313%, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων πέρυσι.

Συνολικά για τον μήνα Δεκέμβριο οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά αντιστοιχούσαν στο 52% του μίγματος με το καύσιμο – «βασιλιά» της ενεργειακής μετάβασης, το φυσικό αέριο, να καλύπτει το 39% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ο λιγνίτης το 10%. Ο λιγνίτης μάλιστα σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο ήταν μειωμένος κατά 43%.

Οι ΑΠΕ, όμως, συνολικά το 2021 κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή ρεύματος από τις πράσινες μορφές ενέργειας εκτινάχθηκε στις 17.193 Γιγαβατώρες. Αν αθροιστούν και οι 5.293 Γιγαβατώρες της υδροηλεκτρικής ενέργειας τότε το σύνολο των «καθαρών» καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε στις 22.486 Γιγαβατώρες. Την περασμένη χρονιά αντιστοιχούσαν στο 46,15% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, η οποία έκλεισε στις 48,721 Γιγαβατώρες.

Το «φρένο» στις αυξήσεις

Ως προς τις επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας από τη συμμετοχή – ρεκόρ των ΑΠΕ τον περασμένο μήνα αυτές είναι θετικές για τους τελικούς καταναλωτές. Σχετική επισήμανση έκανε ο Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας: «Η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ τον Δεκέμβριο στη χώρα μας θα έφτανε τα 315 ευρώ/MWh (Μεγαβατώρα), έναντι των 235 ευρώ/MWh που τελικά διαμορφώθηκε», είπε ο Έλληνας υπουργός επικαλούμενος και τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση, όπως υποστηρίζουν φωνές λαϊκισμού».

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Στα επίπεδα του 2019, επέστρεψε και η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 12μηνο του 2021, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Το 2020 θεωρείται μία ιδιαίτερη χρονιά εξαιτίας των lockdown που προκάλεσε η πανδημία και οπότε οι ειδικοί της αγοράς θεωρούν πιο δόκιμη τη σύγκριση με το 2019 για τέτοια μεγέθη.

Έτσι, το 2021 η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στις 52.322 Γιγαβατώρες ελαφρώς υψηλότερη από το 2019 οπότε και είχε κλείσει στις 52.101 Γιγαβατώρες. Η πορεία της κατανάλωσης του ρεύματος δείχνει εν πολλοίς και την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα μετά και τα απανωτά lockdown του 2020. Σε σχέση με πέρυσι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη κατά 4,7%.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει και ανακατατάξεις στα μερίδια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ στο τελευταίο τετράμηνο του 2021 ανεβάζει τα ποσοστά της στην προμήθεια ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο το μερίδιο της αυξήθηκε στο 63,9% από 63,1% τον Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο ήταν στο 63,4% και τον Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών στο 62%.

Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν την ενίσχυση των μεριδίων της δημόσιας εταιρίας στην επιστροφή καταναλωτών από ανταγωνιστές της εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Για τον περασμένο μήνα τη ΔΕΗ ακολούθησαν η Protergia με 6,86%, ο ΗΡΩΝ με 6,48%, η Elpedison με 5,81%, η NRG με 4,24% διατηρεί σχεδόν αμετάβλητα τα μερίδια της έναντι των υπολοίπων, ενώ η Watt & Volt με ποσοστό προμήθειας 2,57% κινείται ελαφρώς ανοδικά.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024