Κοροναϊός – Στην Κύπρο εμφανίστηκε η Deltacron – Ταυτοποιήθηκε σε 25 περιστατικά και αφορά στις Δέλτα και Όμικρον
Ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου εξήγησε πως από τους 25 ασθενείς, στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν στο γενικό πληθυσμό
Νέα παραλλαγή του κοροναϊού ταυτοποίησε σε δείγματα θετικών περιστατικών από την κυπριακή κοινότητα, η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεοντίου Κωστρίκη, όπως αναφέρει το Sigmalive.com.
Μιλώντας σε κυπριακή τηλεοπτική εκπομπή, ο δρ Κωστρίκης είπες πως πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron, η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.
«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον, η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη, διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές, οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον…», είπε.
Εξήγησε πως από τους 25 ασθενείς, «στους οποίους εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, οι 11 ήταν νοσηλευόμενοι και 14 άτομα αφορούν τον γενικό πληθυσμό. Η συχνότητα εύρεσης της νέα μετάλλαξης σε νοσηλευόμενους ήταν υψηλότερη, παρά σε άτομα που δεν ήταν νοσηλευόμενοι. Μπορούμε να πούμε πως η συσχέτιση της Deltacron με τη νόσο που απαιτούν νοσηλεία δεν είναι τυχαία».
Ο δρ Κωστρίκης ανέφερε πως ονομάστηκε έτσι, επειδή αφορά στα στελέχη Δέλτα και Όμικρον. «Υπήρχαν ψίθυροι που μίλησαν για τέτοια μετάλλαξη, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία χώρα».
Τέλος, όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, ο δρ Κωστρίκης είπε πως το εάν θα επικρατήσει της Όμικρον και της Δέλτα, «αυτό είναι νωρίς να διαφανεί», ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις, θεωρεί πως «το νέο στέλεχος θα μπορούσε να εκτοπίσει την Όμικρον».
- Τέμπη: «Όσο αναπνέω θα παλεύω για να μπουν φυλακή όσοι φταίνε» – Συγκλονίζει η Άλμα Λάτα που έχασε την κόρη της
- Αμερικανικές βάσεις: Πού βρίσκονται οι σημαντικότερες σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη – Πόσες έχει η Ελλάδα και η Κύπρος
- Ιράν: Τι λένε Έλληνες που βρίσκονται σε Άμπου Ντάμπι, Ντόχα και Μπαχρέιν
- Από την Κοιλάδα των Βασιλέων στα μικρόφωνα του BBC: Η αποκάλυψη του Τουταγχαμών έπειτα από 3.300 χρόνια σιωπής
- H εξαιρετική εμφάνιση που έκανε ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ, «διπλός» ο Χιτικούδης
- Ευρώπη: Η αποκλεισμένη γενιά – Η αγορά κατοικιών απογοητεύει τους νέους
- Συναγερμός: Ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση βρετανικών βάσεων στην Κύπρο
- Η… ιδιαίτερη συνάντηση του Μόουζες Ράιτ στον Άλιμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442