Φωτιές – Τα αίτια και οι παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή – Τι θα έπρεπε να έχει γίνει
Για όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης πριν φτάσουμε στην καταστολή μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής Περιβαλλοντολογικής Οργανώσης «Καλλιστώ»
Για όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης πριν φτάσουμε στην καταστολή μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής Περιβαλλοντολογικής Οργανώσης «Καλλιστώ».
«Άλλο να το περιμένεις, κι άλλο να το ζεις», ανέφερε αρχικά σημειώνοντας ότι είχε προβλεφθεί αυτή η βιβλική καταστροφή.
«Όταν έχει αποσυνδεθεί η διαχείριση του δάσους, η πρόληψη δηλαδή, από την καταστολή, επόμενο είναι να συμβαίνουν αυτά», τόνισε ερωτηθείς για τα «διδάγματα» της πυρκαγιάς.
«Μετά την τραγωδία στο Μάτι με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, είχε σχηματιστεί μια επιτροπή ειδικών που επί τέσσερις μήνες συζητούσε καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα. Ο νυν πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 2019 είχε συναντήσει την επιτροπή και είχε δηλώσει ότι ‘ξέρουμε τι φταίει για τις πυρκαγιές και δεν μένει παρά να περάσουμε στην εφαρμογή’. Τα συμπεράσματα της επιτροπής δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», υπογράμμισε.
Όσο για το τι έπρεπε να έχει γίνει και ίσως είχε αλλάξει την πορεία των πύρινων μετώπων σημείωσε:
-Ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη
-Έχει αντικατασταθεί η έννοια της δασοπυρόσβεσης με την έννοια της αεροπυρόσβεσης/ Τα πτητικά Μέσα όταν η κατάσταση ξεφύγει λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν.
– Εδώ και δεκαετίες εξελλίσεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές λοιπόν.
– Τα σχέδια αντυπυρικής προστασίας στην πράξη δεν λειτουργούν/ Δεν υπάρχει τοπικό σχέδιο με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
– Μιλάμε για αποκατάσταση, ενώ δεν έχουμε ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες, δεν έχει καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, δεν έχει αυστηροποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, αντίθετα ελαστικοποιείται.
«Ο απολογισμός θα μας σοκάρει και θα συζητάμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι απογοητευτικό.Δεν λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Νιώθουμε απογοήτευση και συντριβή.», ανέφερε κλείνοντας.
- AXIOS: Την Κυριακή η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι
- Στηβ Ντούζος: Χριστούγεννα στο νοσοκομείο για τον ηθοποιό – Το μήνυμα του
- Θεσσαλονίκη: Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής από 57χρονο δότη οργάνων – Χάρισε νεφρούς και κερατοειδείς
- «Πρώτος στόχος της Γιουβέντους ο Μανδάς» – Τι λένε στην Ιταλία για τον Έλληνα τερματοφύλακα
- Christmas Home Decor Trends Defining the Festive Season
- Ο εισαγγελέας της Νότιας Κορέας ζητά 10ετή ποινή φυλάκισης για τον πρώην πρόεδρο Γιουν
- Τσουκαλάς: Είναι κρίσιμο να στηρίξουμε τους αγρότες – Η κυβέρνηση μεθόδευσε την ταλαιπωρία των εκδρομέων
- Απίστευτη στιγμή: Ο Σακίλ Ο’Νιλ πέρασε… μέσα από το videowall της εκπομπής (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Για φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)
































![Φόροι: Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες λήγουν το 2025 [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ΧΡΗΜΑΤΑ-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442