Εμβόλιο Covid-19: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης, λέει ο ΕΜΑ
Η συλλογή δεδομένων πάντως συνεχίζεται
Τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
O EMA βρίσκεται πάντως σε επαφή με τις παρασκευάστριες εταιρείες προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν «επιπλέον ενδείξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
EMA is in touch with #COVID19vaccine developers to discuss variant strains and how to approach a possible booster dose. Preliminary data on the duration of immunity doesn’t show the need for a third dose currently, but more evidence is needed. #EMAPresser
— EU Medicines Agency (@EMA_News) May 28, 2021
H Pfizer είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα χρειαστεί πιθανότατα τρίτη, ενισχυτική δόση σε διάστημα 8-12 μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.
Η Pfizer έχει εξάλλου έχει ξεκινήσει τις δοκιμές διπλού εμβολίου για τον κοροναϊό και τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως τρίτη δόση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έναντι της Covid-19.
Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της Novavax που δοκιμάζει συνδυαστικό εμβόλιο για Covid-19 και εποχική γρίπη.
Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κοροναϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σώφρον εκ μέρους των εταιρειών να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Cell Reports Medicine δείχνει εξάλλου ότι τα αντισώματα μπορεί να φθίνουν μετά τον εμβολιασμό ή τη φυσική λοίμωξη, ωστόσο η λεγόμενη κυτταρική ανοσία, μέσω των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Τζάνετ Τζάκσον: Ετοιμάζεται για τη συναυλία της στο Heritage Live Festival στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Σχέση: 12 «παγίδες» που κάνουν τη ζήλια να αγγίζει το κόκκινο
- Αντριους Κουμπίλιους: Ετοιμη για υπογραφή η σύμβαση SAFE με την Ελλάδα
- Ο αείμνηστος αδερφός του Έντι Μέρφι «δήλωνε πάντα περήφανος για εκείνον»
- Νέοι κλάδοι στην ασφάλιση – Από πατίνια έως δεδομένα και κατοικίδια
- H Πόλη έπεσε το 1453 – Ρωσία και Ισραήλ προσπαθούν να αντιγράψουν τη διπλωματία της
- Ψηφιακές αγορές: «Κόφτης» στο ντελίβερι από πλατφόρμες, πτώση στα καταλύματα
- Ανεργία των νέων: Μπορεί τελικά να μην φταίει η ΑΙ – Η τηλεργασία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 02.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-chetan-jawale-65299-12024049-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442