Τζανάκης : Επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα από τις εξαγγελίες για άρση των μέτρων
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ανακοίνωση για άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να έχει επίπτωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, την στυγμή που βρισκόμαστες σε παρατεταμένη κορύφωση.
Οι ανακονώσεις για άρση των μέτρων περιορισμού μετά το Πάσχα μπορεί να έχει επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης προχώρησε σε αυτήν την εκτίμηση έχοντας υπόψιν του ότι το ίδιο συνέβη την περίοδο των Χριστουγέννων, αν και τώρα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη καθώς βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κορύφωση.
«Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την επίπτωση των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα μέτρα είχαν κάποια μικρή επίπτωση αλλά διαχειρίσιμη. Τώρα είμαστε σε μια παρατεταμένη κορύφωση. Αλλά η όποια επίδραση, θα έχει επίπτωση στους πανδημικούς δείκτες» σημείωσε στο MEGA.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία των self – test.
«Τα κρούσματα δεν θα πρέπει να είναι η αναφορά μας. Αλλά τα κρούσματα που απασχολούν το ΕΣΥ. Τα κρούσματα θα αυξηθούν με τα self – test, γιατί θα αποκαλυφθούν οι προσυμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί. Μας ενδιαφέρει το ποσοστό των κρουσμάτων που θα κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας με σοβαρό τρόπο. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν επιτηρείται επιδημιολογικά θα είναι επιτηρούμενο με τα self test» υπογράμμισε.
Τέλος εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα είναι αργή αλλά ομαλή.
- Το διάλειμμα είναι απαραίτητο για το μυαλό μας, σύμφωνα με την επιστήμη
- Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα μετά την επίθεση στο Ιράν
- Το Ισραήλ σφυροκοπά Τεχεράνη και Λίβανο – Ένας νεκρός στο Μπαχρέιν από ιρανικά αντίποινα, εκρήξεις στο Κουβέιτ
- Η «κοινοτοπία του κακού» – Όταν ο πόλεμος γίνεται «κανονικότητα»
- Συνταγή: Παραδοσιακή πρασόσουπα
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
- Καιρός: Συννεφιά και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα
- Πέντε ιδέες για πρωινό που «χαρίζουν» χρόνια ζωής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442