Περισσότεροι από 20 αρχηγοί κρατών και διεθνείς οργανώσεις απεύθυναν έκκληση την Τρίτη για την υπογραφή διεθνούς συνθήκης με μέτρα προστασίας των μελλοντικών γενεών από νέες πανδημίες.

Μέχρι στιγμής όμως παραμένει ασαφές πως μια τέτοια συμφωνία θα υποχρέωνε τα κράτη να συνεργαστούν περισσότερο στο θέμα της βιοασφάλειας, σχολιάζει το Associated Press.

O γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε είναι μερικοί από τους συντάκτες ανοιχτής επιστολής που ζητά «συλλογική δέσμευση» για ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης πανδημιών.

Η διεθνής συμφωνία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λένε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι υποχρέωσή μας, ως ηγέτες εθνών και διεθνών θεσμών, να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα πάρει το μάθημα της πανδημίας Covid-19» γράφουν οι συντάκτες της επιστολής.

Αν και απευθύνουν έκκληση για «αλληλεγγύη» και «κοινωνική δέσμευση», μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι θα αλλάξει την προσέγγισή της στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Για παράδειγμα, ο Τέντρος ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν άμεσα 10 εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 προκειμένου να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες του κόσμου τις πρώτες 100 ημέρες του έτους.

Καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να μοιραστεί τα αποθέματά της άμεσα.

Από τα 460 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα, η πλειονότητα διατέθηκε σε μια ομάδα μόλις 10 χωρών.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί το 28% του συνόλου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr