Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαγιορκίνης : Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος στο σπίτι μας έχει συμπτώματα κοροναϊού

Μαγιορκίνης : Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος στο σπίτι μας έχει συμπτώματα κοροναϊού

Για τη σημασία της ενδοοικογεινειακής μετάδοσης του κοροναϊού μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Με τον κοροναϊό να έχει μπει στα σπίτια μας, καθώς η ενδοοικογενειακή διασπορά θεωρείται η «κινητήριος δύναμης» της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση κρούσματος του ιού μέσα στο ίδιο σπίτι.

Ο καθηγητής τόνισε είναι πολύ σημαντική η πρόληψη της ενδοοικογενειακής μετάδοσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Χρειάζεται στήριξη -και ψυχολογική- του προσώπου που έχει μολυνθεί, από την υπόλοιπη οικογένεια και το οποίο ζει σε καθεστώς περιορισμού μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Για να πετύχει η υγειονομική απομόνωση χρειάζεται κατάλληλη οργάνωση του σπιτιού, με σωστό αερισμό ώστε να προστατευθούν τα άτομα που νοσούν.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι πρέπει να κρατήσουμε έναν μικρό κοινωνικό κύκλο, να φοράμε σωστά τη μάσκα και να συμπεριφερόμαστε κατάλληλα σε περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα.

Εξαιρετικά εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση

Κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  σημείωσε ότι αυξάνεται σημαντικά ο ενεργός αριθμός κρουσμάτων ανά την επικράτεια. Οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 15% ενώ ο αριθμός των εισαγωγών αυξήθησε σε 400 ανά ημέρα.

Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.

Στην Αττική σημειώνεται αύξηση 20-25% σε νέες διαγνώσεις αυτήν την εβδομάδα ενώ σημαντική είναι και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία με 200 ανά ημέρα στην Αττική.

Στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά καλύτερα, καθώς οι νέες διαγνώσεις είναι λιγότερες από 20%, ενώ αναμένεται ελαφρά αύξηση στην πίεση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το τρίτο κύμα είναι πιο αργό από το δεύτερο.

Καλυτερη εικόνα, είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη. Καθώς τα τεστ θα είναι λιγότερα κατά το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, αναμένεται να έχουμε πιο καθαρή εικόνα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, τόνισε ότι εμφανίζονται ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης του δείκτη RT ωστόσο η εικόνα παραμένει εξαιρετικά εύθραστη.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024