Πανελλαδικές : Με βαθμολογικό πλαφόν η είσοδος στα πανεπιστήμια
Νέο εξεταστικό σύστημα ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει φρένο και στους φοιτητές με βαθμό 2 ή 3
Με νέο εξεταστικό σύστημα που φαίνεται να επαναφέρει την ισορροπία στην επιλογή των νέων φοιτητών και των φοιτητριών για τα ΑΕΙ της χώρας, επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να «επουλώσει» τραύματα της περσινής χρονιάς κατά την οποία και καταγράφηκαν απογοητευτικά ποσοστά αποτυχίας.
Οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς κανείς δεν ήθελε για μια ακόμη χρονιά εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ με βαθμό… 2 ή 3 «κάτω από τη βάση», κάτι που φυσικά ενέτεινε πέρυσι η βιαστική ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, μελετάει τώρα και σχέδιο για την ίδρυση νέων τριετών κύκλων σπουδών στο εσωτερικό των πανεπιστημίων που θα επαναφέρουν την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και τις ειδικότητές της στην ελληνική αγορά εργασίας.
Κατά τα άλλα, με το νέο εξεταστικό σύστημα, θεσπίζεται βάση εισαγωγής ανά τμήμα που θα είναι συνάρτηση του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το τμήμα.
Τον Ιανουάριο το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει το ελάχιστο και το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να επιλέξει ένα τμήμα για τον προσδιορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής του. Πιθανότατα αυτά θα είναι 80% και 120% με βάση τον μέσο όρο των πανελλαδικών επιδόσεων ανά κατεύθυνση, που όμως θα γίνει γνωστός το καλοκαίρι και μετά τις εξετάσεις.
Παράλληλα, η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών θα γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου με συμπλήρωση έως 15 τμημάτων μετά τα αποτελέσματα των εισακτέων και η δεύτερη στο τέλος του μήνα για όσες θέσεις θα έχουν μείνει κενές.
Οι βάσεις
Ποιες θα ήταν όμως οι βάσεις ανά επιστημονική κατεύθυνση, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν την περασμένη χρονιά; Οπως εξηγεί ο μαθηματικός Γιάννης Ζαμπέλης, κατ’ αρχάς όλα αυτά ελάχιστα θα επηρεάσουν τις υψηλού ενδιαφέροντος Σχολές, στις οποίες ο ανταγωνισμός θα παραμείνει μεγάλος και το ενδιαφέρον αμείωτο.

Επίσης επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες που θα συμμορφώσουν οι συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα σε κάθε επιστημονική κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί δύο συνυποψήφιοι μπορεί να βρεθούν να συμπληρώνουν την βάση εισαγωγής σε ένα τμήμα, αλλά να προηγείται κερδίζοντας εκείνος που έχει περισσότερα μόρια λόγω της επιτυχίας του στο μάθημα βαρύτητας του πεδίου του.
Ετσι, όπως αναφέρει ο Γ. Ζαμπέλης:
Στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών (1ο επιστημονικό πεδίο). Με δεδομένο τον γενικό μέσο όρο στις επιδόσεις των υποψηφίων πέρυσι, η βάση θα είχε διαμορφωθεί από 8,89 (εάν ένα τμήμα επέλεξε το κατώτερο «πλαφόν» του 80%) έως 13,33 (εάν ένα τμήμα επέλεγε το ανώτερο του 120%). Αυτό βέβαια θα έδινε τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο μόνο να «θέσει υποψηφιότητα» για το πεδίο, καθώς οι θέσεις θα συμπληρώνονταν όπως και σήμερα από την κορυφή και τις υψηλότερες βαθμολογίες, μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.
Στην κατεύθυνση Θετικών Επιστημών (2ο επιστημονικό πεδίο). Με τα περσινά δεδομένα, η βάση θα ήταν από 9,11 κάτω από το βαθμολογικό όριο του δέκα, έως 13,67. Στην κατεύθυνση Επιστημών Υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο). Με τα περσινά δεδομένα, η βάση θα ήταν από 9,13 κάτω από το βαθμολογικό όριο του δέκα, έως 13,96.
Στην κατεύθυνση Οικονομικών Επιστημών (4ο επιστημονικό πεδίο). Με τα περσινά δεδομένα, η βάση θα ήταν από 7,86 κάτω από το βαθμολογικό όριο του δέκα, έως 11,78.
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)

![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)




















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442