Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Σχέδιο των Δημοκρατικών να απομακρύνουν τον Τραμπ από την προεδρία - Τι επικαλούνται

ΗΠΑ : Σχέδιο των Δημοκρατικών να απομακρύνουν τον Τραμπ από την προεδρία – Τι επικαλούνται

Σχεδιάζουν τη δημιουργία επιτροπής που θα κρίνει αν ο πρόεδρος είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του

Οι Δημοκρατικοί του αμερικανικού Κογκρέσου ανακοίνωσαν σχέδιο δημιουργίας επιτροπής η οποία θα κρίνει αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός να εκτελέσει τα προεδρικά του καθήκοντα ή θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τον θεσμικό του ρόλο.

Το γραφείο της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή σε σχέση με το νομοσχέδιο, αφού η πρόεδρος εξέφρασε ανησυχίες ότι ο Τραμπ, στον οποίο χορηγείται θεραπεία για κοροναϊό στον Λευκό Οίκο, πάσχει από «αποσύνδεση από την πραγματικότητα».

Ανησυχία για την ψυχική υγεία του Τραμπ

Ο πρόεδρος έχει αναρτήσει πλήθος λανθασμένων και αντικρουόμενων tweets τις τελευταίες ημέρες, ενώ και οι δηλώσεις του έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για την ψυχική του διαύγεια.

Σε μια συνέντευξη γεμάτη αντιφάσεις που παραχώρησε την Πέμπτη στο κανάλι Fox Business, ο 74χρονος Τραμπ υπερηφανεύτηκε: «Είμαι καλά επειδή είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου και είμαι εξαιρετικά νέος. Και από αυτή την άποψη είμαι πολύ τυχερός».

Καυστικές δηλώσεις Πελόζι

Η Πελόζι, η οποία διαπραγματεύεται το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε στην εβδομαδιαία συνέντευξη τύπου της: «Το σχέδιο δεν προβλέπει ο πρόεδρος να δηλώνει ότι είναι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου. Δείγμα, ίσως συμφωνώ με αυτό… Και νέος, δήλωσε ότι είναι νέος».

Ο Τραμπ «είναι, θα λέγαμε, σε μια διαφορετική κατάσταση αυτή τη στιγμή» και «η αποσύνδεσή του από την πραγματικότητα θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο φονική», τόνισε η 80χρονη πρόεδρος, φορώντας τη μάσκα της.

«Είναι τρελή»

Ο Τραμπ αντέδρασε με θυμό στα σχόλια της Πελόζι, γράφοντας στο Twitter: «Η τρελή Νάνσι είναι εκείνη που θα έπρεπε να βρίσκεται υπό επιτήρηση. Υπάρχει λόγος που την αποκαλούν Τρελή!»

Ακόμη αναδημοσίευσε tweets από Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Μαρκ Γκριν, ο οποίος έγραψε: «Δεν θεωρώ ότι το πραξικόπημα είναι κάτι που δεν θα έκανε η Πελόζι. Ήδη έχει χρησιμοποιήσει ως όπλο την καθαίρεση, τι θα την αποτρέψει από το να χρησιμοποιήσει ως όπλο την 25η τροποποίηση; Χρειαζόμαστε καινούργιο πρόεδρο!»

Τι προβλέπει η 25η τροποποίηση του συντάγματος

Την Πέμπτη, η Πελόζι αποκάλυψε σε μια κίνηση-έκπληξη ότι οι Δημοκρατικοί θα συναντηθούν για να εστιάσουν στην 25η τροποποίηση του συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει έναν όρο που επιτρέπει την απομάκρυνση του προέδρου από τα καθήκοντά του παρά τη θέλησή του, εξαιτίας της σωματικής ή πνευματικής αδυναμίας του να τα εκτελέσει.

Το γραφείο της στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση ότι η Πελόζι και ο γερουσιαστής Τζέιμι Ράσκιν του Μέριλαντ θα δώσουν συνέντευξη τύπου στις 10.15 τοπική ώρα την Παρασκευή προκειμένου «να συζητήσουν την εισαγωγή του Νόμου για τη δημιουργία Επιτροπής Προεδρικής Ικανότητας για Εκτέλεση των Εξουσιών και των Καθηκόντων του».

Η νομοθεσία θα δημιουργήσει την επιτροπή και τη διαδικασία που απαιτείται βάσει της 25ης τροποποίησης προκειμένου να «διευκολύνει το Κογκρέσο στη συμβολή του στη διασφάλιση της αποτελεσματικής και αδιάκοπης ηγεσίας στον κορυφαίο θεσμικό ρόλο του εκτελεστικού τμήματος της κυβέρνησης», προσθέτει.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας ηγούνται οι Δημοκρατικοί, κατηγόρησε πέρσι τον Τραμπ για παράβαση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου, εξαιτίας των πιέσεων που επιδίωξε να ασκήσει στην Ουκρανία για να εξασφαλίσει πολιτικές χάρες. Η Γερουσία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, δεν τον καταδίκασε.

Σοκάρει η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι είχε βγει θετικός στον κοροναϊό και μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε στρατιωτικό νοσοκομείο το ίδιο απόγευμα. Έκτοτε έχει προκαλέσει την οργή σπώντας την καραντίνα για να κάνει βόλτα με αυτοκίνητο και να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του, αλλά και βγάζοντας τη μάσκα του για να μιλήσει στις κάμερες.

Έχει λάβει πολλαπλές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων δόσεων ρεμδεσιβίρης, ενός ιικού φαρμάκου, οξυγόνου, αλλά και της πειραματικής θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron και της δεξαμεθαζόνης, ενός στεροειδούς που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και κυκλοθυμία.

Παρά τη συνεχιζόμενη σύγχυση για την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο γιατρός του, Δρ. Σον Κόνλεϊ, δήλωσε ότι αναμένει πως ο Τραμπ θα είναι σε θέση να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά του από το Σάββατο.

Η Πελόζι δήλωσε: «Έχω στηριχτεί σε δηλώσεις άλλων για να πω ότι ορισμένοι λένε πως όταν λαμβάνεις στεροειδή ή/και έχεις κοροναϊό ή και τα δύο – ενδέχεται να επηρεαστεί η κρίση σου. Όμως και πάλι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρίνουν οι γιατροί και οι επιστήμονες, όμως ήταν πολύ παράξενο, με ξάφνιασε».

Ανεξέλεγκτος Τραμπ

Ο Τραμπ έχει δημοσιεύσει βιντεοσκοπημένα μηνύματα και δεκάδες tweets που, ακόμη και βάσει των δικών του δεδομένων, μοιάζουν εντελώς ανεξέλεγκτα.

Αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ακυρώνει τις συνομιλίες με την Πελόζι για τη νομοθεσία άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού, πιάνοντας τους Ρεπουμπλικάνους προ εκπλήξεως, μόνο και μόνο για να πάρει αργότερα πίσω αυτή του τη δήλωση. Την Πέμπτη ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δε θα λάβει μέρος στo debate της ερχόμενης εβδομάδας με τον Τζο Μπάιντεν, αφού ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και όχι πρόσωπο με πρόσωπο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο παρά τους κανόνες απομόνωσης που θα έπρεπε να τον κρατήσουν μακριά από αυτό, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. Τουλάχιστον 20 άτομα που εργάζονται μέσα ή γύρω από την προεδρική έπαυλη έχουν βγει θετικά στον ιό στη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

«Θα περνούσε από μόνο του»

Στη συνέντευξή του στο Fox Business την Πέμπτη, η οποία διήρκεσε μία ώρα, οι θεατές είχαν και άλλους λόγους να ανησυχούν. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε κολλήσει τον ιό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο για οικογένειες στρατιωτικών. «Ήθελαν να με αγκαλιάσουν και να με φιλήσουν», είπε. «Και το έκαναν, και ειλικρινά, δεν υπάρχει περίπτωση να τους πω να μην το κάνουν».

Ισχυρίστηκε ότι η νοσηλεία του δεν ήταν απαραίτητη. «Δεν ήταν ανάγκη να μπω, για να είμαι ειλικρινής. Νομίζω θα περνούσε από μόνο του». Στη συνέχεια, παραπληροφόρησε το κοινό: «Δεν πιστεύω ότι είμαι καθόλου μεταδοτικός. Θυμηθείτε αυτό: όταν κολλάς, γίνεσαι καλύτερα. Και μετά έχεις ανοσία».

«Κομμουνίστρια» και «τέρας» χαρακτήρισε την Χάρις

Πριν από αυτό είχε δηλώσει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται τον κοροναϊό, παρά το γεγονός ότι έχει σκοτώσει ήδη πάνω από 212.000 Αμερικανούς και έχει προκαλέσει σοβαρά και πολλές φορές χρόνια συμπτώματα σε πολλούς από τους 7,6 εκατ. που κόλλησαν την ασθένεια.

Αντιδρώντας στο debate των υποψήφιων για την αντιπροεδρία, αποκάλεσε τη γερουσιάστρια των Δημοκρατικών, Κεμάλα Χάρις «κομμουνίστρια» και «τέρας» που θέλει να «ανοίξει τα σύνορά μας και να αφήσει φονιάδες και δολοφόνους και βιαστές να ξεχυθούν στη χώρα μας».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος ανάρτησε στο Twitter βίντεο, στο οποίο περιγράφει τη λοίμωξή του από κοροναϊό ως «ευλογία από τον Θεό».

Βάσει της 25ης τροποποίησης του συντάγματος, ο Πενς θα αντικαθιστούσε τον Τραμπ, αν εκείνος κρινόταν ακατάλληλος, με την Πελόζι να είναι η τρίτη στη σειρά. Ο Πενς δήλωσε την Πέμπτη ότι παραμένει αρνητικός στον κοροναϊό.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024