Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα νικήσουμε τις κακές ιδέες

Πώς θα νικήσουμε τις κακές ιδέες

«Ο τρόπος να νικήσουμε τις κακές ιδέες είναι να τις εκθέτουμε, να επιχειρηματολογούμε, να πείθουμε. Οχι να προσπαθούμε να τις φιμώσουμε ή να περιμένουμε μαγικά να εξαφανιστούν»

Στη βόρεια πλευρά του Μανχάταν, στην εξευγενισμένη γειτονιά του Ινγουντ, υπάρχει ένα καφέ με την επωνυμία «Indian Road Cafe». Λένε πως διαθέτει ωραία κουζίνα και σπιτικό ψωμί το οποίο σερβίρει φρυγανισμένο, με λάδι και ρίγανη, ο βασικός λόγος που το προτιμούσαν όμως όλα αυτά τα χρόνια οι ντόπιοι συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικοί και πολιτικοί ακτιβιστές ήταν άλλος: αυτή η ταμπέλα με το σύνθημα Black Lives Matter που κρέμεται από ένα μπροστινό παράθυρο· το φιλανθρωπικό τουρνουά μπίνγκο που διοργάνωναν σταθερά εκεί κάθε μήνα δύο ντραγκ κουίνς· η φήμη του ιδιοκτήτη του, του Τόμας Μπόσκο, ως ενός ανθρώπου που στηρίζει κάθε προοδευτικό σκοπό – και φροντίζει τους υπαλλήλους του.

Οταν ένας από αυτούς βρέθηκε χωρίς κανέναν να φυλάξει το παιδί του, ο Μπόσκο φρόντισε να υπάρξει μέριμνα γι΄αυτό επιτόπου. Οταν ένας άλλος μοιράστηκε μια μέρα μαζί του τον φόβο του πως θα τον σταματούσε η αστυνομία και θα διαπίστωνε ότι δεν είχε τα σωστά χαρτιά, ο Μπόσκο αποφάσισε να τον πηγαινοφέρνει στο καφέ με το αυτοκίνητό του. Ανήμερα των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο ιδιοκτήτης του Indian Road Cafe οργάνωσε ένα φιλανθρωπικό μπραντς προς όφελος μιας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών. Μία «προοδευτική όαση», αυτό ήταν για πολλούς το καφέ του.

Αρχές Ιουνίου, ωστόσο, εν μέσω πανδημίας, και με τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό να φουντώνουν, ο Τόμας Μπόσκο έδωσε μια συνέντευξη στο MSNBC, συμμετείχε βασικά σε μία τηλε-συζήτηση μαζί με τρεις ακόμα ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και τον δημοσιογράφο του δικτύου Αρι Μέλμπερ περί «προσαρμογής στη νέα κανονικότητα». Κι εκεί, δήλωσε πως είχε ψηφίσει το 2016 τον Ντόναλντ Τραμπ, και πως πιθανότατα θα τον ξαναψηφίσει τον Νοέμβριο. Αναγνώρισε βέβαια ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λάθη όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να τα είχε κάνει διαφορετικά, ότι δεν έπρεπε να είχε υποβαθμίσει την επικινδυνότητά του – «αλλά στο τέλος της ημέρας, τον στηρίζω», είπε. «Στηρίζω τον κυβερνήτη μου και στηρίζω τον δήμαρχό μου», πρόσθεσε αναφερόμενος αυτή τη φορά σε δύο Δημοκρατικούς, τον Αντριου Κουόμο και τον Μπιλ ντε Μπλάζιο αντίστοιχα. Στο Ινγουντ, όμως, την κοινότητά του, η αποκάλυψη πως είχε ψηφίσει Τραμπ και μάλιστα σκέφτεται να το ξανακάνει, έπεσε σαν βόμβα. Και η αντίδραση ήταν εξίσου βίαιη.

Στις ομάδες της γειτονιάς στο Facebook, χρήστες ανέβασαν εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα με στόχο το καφέ, αλλά και ο ένας τον άλλο. Κάποιοι βάλθηκαν να προωθούν την ιδέα ενός μποϊκοτάζ. «Πώς μπορώ εγώ να είμαι εναντίον του Τραμπ και όλων όσων πρεσβεύει και να συχνάζω κάπου, να είμαι πελάτης κάποιου που στηρίζει αυτόν τον δαίμονα;», αναρωτήθηκε ο 62χρονος Ντάγκλας Χέντερσον. «Ορκίζομαι να μην ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί», έγραψε η 37χρονη Γκλένις Ακίνο-Τζιλ. «Δύσκολα μπορώ να επιστρέψω», έγραψε η Ράντι Ουέινγκαρτεν, η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Δασκάλων, που μένει κοντά στο Indian Road Cafe. Οι δύο ντραγκ κουίνς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα μεταφέρουν το σόου τους σε διαφορετικό χώρο.

Ο Τόμας Μπόσκο προσπάθησε κάπως να διορθώσει την κατάσταση ποστάροντας μια ανοιχτή επιστολή προς «την κοινότητα όπου ζω, μία κοινότητα που αγαπώ, σέβομαι και υπηρετώ», γράφοντας πως είχε «απαντήσει ειλικρινά και από καρδιάς» αλλά η απάντησή του παρουσιάστηκε εκτός πλαισίου, πως το βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα σόσιαλ μίντια δεν περιελάμβανε την αναφορά του ότι είχε στηρίξει και τους τέσσερις προηγούμενους προέδρους, και ότι βρίσκει «πολλά πράγματα ανησυχητικά όσον αφορά στην κυβέρνησή μας». Μιλώντας στους New York Times, ο ίδιος δυσκολεύτηκε να εξηγήσει πώς έφτασε να ψηφίσει Τραμπ το 2016 ενώ λίγους μήνες νωρίτερα στήριζε τον αριστερό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ενώ θεωρεί εαυτόν έναν «προοδευτικό άνθρωπο που στηρίζει σχεδόν κάθε προοδευτικό σκοπό που μπορώ να σκεφτώ», κατέληξε σε μία φράση τύπου «μικρή κυβέρνηση, μεγάλη κοινότητα». Το καφέ του πάντως αυτόν τον μήνα θα αλλάξει όνομα, θα λέγεται πλέον Inwood Farm. Και ο Μπόσκο λυπάται πολύ που απογοήτευσε τους υπαλλήλους και τους πελάτες του. Επί του παρόντος, δεν είναι βέβαιος ποιον θα ψηφίσει τον Νοέμβριο.

«Ο τρόπος να νικήσουμε τις κακές ιδέες είναι να τις εκθέτουμε, να επιχειρηματολογούμε, να πείθουμε. Οχι να προσπαθούμε να τις φιμώσουμε ή να περιμένουμε μαγικά να εξαφανιστούν», έγραψαν 153 προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης, από κάθε πολιτικό και εθνοτικό χώρο, σε μια ανοιχτή «Επιστολή για τη Δικαιοσύνη και την Ανοιχτή Συζήτηση» που συζητήθηκε δεόντως. Τι ειρωνεία όμως: ήταν αρκετή η υπογραφή της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, της συγγραφέα του Χάρι Πότερ που έχει στιγματιστεί εσχάτως ως «τρανσφοβική», για να ακυρωθεί μεμιάς, από κάποιους πριν καν διαβαστεί, μία συλλογική έκκληση εναντίον αυτής, ακριβώς, της «κουλτούρας της ακύρωσης» -αυτού του ανεξάντλητου διαλόγου κωφών. Εν ολίγοις: όλοι υπέρ του διαλόγου είμαστε, αρκεί να γίνεται με ομοϊδεάτες.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024