Κοροναϊός : Πίθηκοι που εκτέθηκαν στον ιό απέκτησαν ανοσία
Δύο μελέτες που έγιναν σε πιθήκους, παρέχουν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι αν κάποιος επιβιώσει από την ασθένεια Covid-19 μπορεί να αποκτήσει ανοσία και να μην είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί.
Δύο μελέτες που έγιναν σε πιθήκους και τα συμπεράσματα των οποίων δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα παρέχουν τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι αν κάποιος επιβιώσει από την ασθένεια Covid-19 μπορεί να αποκτήσει ανοσία και να μην είναι δυνατόν να επαναμολυνθεί, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Μολονότι οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τον οργανισμό όταν καταπολεμά τον νέο κορονοϊό θα τον προστάτευαν αργότερα, οι επιστημονικές αποδείξεις περί αυτού ήταν ελάχιστες μέχρι τώρα.
Στη μία από αυτές τις νέες μελέτες, οι ερευνητές μόλυναν εννέα πιθήκους με την Covid-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Αφού ανάρρωσαν, τους εξέθεσαν και πάλι στον ιό, όμως τα ζώα δεν ασθένησαν.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πίθηκοι ανέπτυξαν φυσική ανοσία που τους προστατεύει κατά την επανέκθεσή τους στον ιό, δήλωσε ο Δρ. Νταν Μπάρους, ερευνητής στο Κέντρο Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ισραέλ του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, οι μελέτες του οποίου δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Αυτά είναι πολύ καλά νέα», πρόσθεσε.
Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει μελέτες –κάποιες από τις οποίες δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες– που υποστηρίζουν ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού θα ήταν αποτελεσματικό στα ζώα.
Στη δεύτερη μελέτη, ο Μπάρους και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν έξι πρωτότυπα εμβόλια σε 25 πιθήκους για να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα που παρήχθησαν από τον οργανισμό τους θα τους προστάτευαν από τον ιό. Στη συνέχεια, εξέθεσαν αυτούς τους πιθήκους και άλλα 10 ζώα που αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου» στον SARS-CoV-2. Όλα τα ζώα στην ομάδα ελέγχου παρουσίασαν υψηλή συγκέντρωση του ιού στη μύτη και τους πνεύμονές τους, αλλά στα εμβολιασμένα ζώα «παρατηρήσαμε ουσιαστικό βαθμό προστασίας», είπε ο καθηγητής. Οκτώ από τους εμβολιασμένους πιθήκους προστατεύτηκαν πλήρως.
Οι μελέτες αυτές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από ομοτίμους καθηγητές, δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσία, ούτε δείχνουν για πόσο χρονικό διάστημα κρατάει αυτή. Είναι όμως καθησυχαστικές. «Τα δεδομένα αυτά θα θεωρηθούν ως μια καλοδεχούμενη επιστημονική πρόοδος», είπε ο Μπάρους.
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
- Νέα Καληδονία: 55χρονος σέρφερ έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση καρχαρία
- Βιγιαρεάλ – Βαλένθια 2-1: To «κίτρινο υποβρύχιο» πήρε το τοπικό ντέρμπι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]
- Αμφίκλεια: Κοντοσούβλι για ρεκόρ Γκίνες μήκους 130 μέτρων με 800 κιλά κρέας
- Ρόμα-Κρεμονέζε 3-0: Έπιασε τη Νάπολι στην 3η θέση με οδηγό τον Κριστάντε
- Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)




















![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442