Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εξαθλίωση είναι ο υποκινητής

Η εξαθλίωση είναι ο υποκινητής

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρέσκονται να παρουσιάζουν εαυτούς ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τραβώντας μάλιστα τη διαχωριστική γραμμή από π.χ. τον πρόεδρο Τραμπ που έχει κάνει κεντρική της προεκλογικής εκστρατείας του την αντιμεταναστευτική πολιτική

Η επίμονη αναζήτηση υποκινητών σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και παλαιότερα στην Ειδομένη, πολλές φορές λειτουργεί ως ένα ιδιότυπο προπέτασμα καπνού για να μη δούμε τον πραγματικό υποκινητή: την εξαθλίωση και την ταπεινωτική ταλαιπωρία που υφίστανται άνθρωποι που διεκδικούν τα υποτίθεται κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ανθρωπιστική προστασία αλλά και στη μετανάστευση και έχουν να αντιμετωπίσουν τους διακινητές, τον κίνδυνο πνιγμού και τελικά το στοίβαγμα σε κέντρα τύπου Μόριας, ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων κυβερνήσεων που θεωρούν ότι μπορεί να μπει φραγμός στην προσπάθεια των ανθρώπων να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχεια.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρέσκονται να παρουσιάζουν εαυτούς ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τραβώντας μάλιστα τη διαχωριστική γραμμή από π.χ. τον πρόεδρο Τραμπ που έχει κάνει κεντρική της προεκλογικής εκστρατείας του την αντιμεταναστευτική πολιτική. Ομως, πόσο απέχει η σημερινή πολιτική της «Ευρώπης-Φρούριο», που σιωπηρά επενδύει στην αποτρεπτική απήχηση των κακών συνθηκών και των κινδύνων στα σημεία εισόδου στην Ευρώπη ή ανέχεται τις άθλιες συνθήκες για τους εγκλωβισμένους στη Λιβύη μετανάστες και πρόσφυγες, από την πολιτική των ΗΠΑ που δεν περιορίζεται στο να υψώνει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό αλλά και επεκτείνει ουσιαστικά τις αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις πολύ πέραν των αμερικανικών συνόρων;

Ο περιορισμός της συζήτησης μόνο στις τοπικές διαστάσεις, στα διάφορα μέτρα φύλαξης που έχουν δείξει τους κινδύνους τους, ή στο πώς διάφοροι επενδύουν κυνικά σε μια ακροδεξιά ρητορική, θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τη συνολική εικόνα και την επείγουσα ανάγκη να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της λογικής της αποτροπής. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, θα έρθει μια εποχή όπου η Μόρια, οι πνιγμοί στη Μεσόγειο, οι κατασχέσεις σκαφών διασωστών, οι φράχτες και τα φράγματα, απλώς θα μνημονεύονται πλάι σε άλλες ιστορικά ξεπερασμένες μορφές βαναυσότητας. Οσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο το καλύτερο.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024