Εκατοντάδες Καταλανοί διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το απόγευμα τους δρόμους γύρω από το Καμπ Νου, το στάδιο της Μπαρτσελόνα, όπου απόψε το βράδυ πρόκειται να διεξαχθεί το el clasico με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Η αυτονομιστική πλατφόρμα «Δημοκρατικό Τσουνάμι» κάλεσε τους υποστηρικτές της να συγκεντρωθούν μαζικά γύρω από το στάδιο.
Η ατμόσφαιρα έξω από το γήπεδο θύμιζε γιορτή, με τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα υπό το άγρυπνο βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών.
Outside Camp Nou. Big, peaceful, protests. It’s really slowing, but not yet stopping, fans getting to the stadium. pic.twitter.com/21y4pxzA5B
Κάποιοι μοίραζαν στο πλήθος μπλε σημαιάκια με το σλόγκαν του Δημοκρατικού Τσουναμιού και τις λέξεις «ελευθερία, δικαιώματα, αυτοδιάθεση».
«Το πρόβλημα θα λυθεί με ένα δημοψήφισμα (για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας). Αν κερδίσει το Όχι, θα σταματήσουμε, αλλά αν κερδίσει το Ναι… Όμως δεν θα το οργανώσουν ποτέ, επειδή ξέρουν ότι θα κέρδιζε το Ναι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας 68χρονος διαδηλωτής, ο Εμίλιο Ντίες που πήγε στο Καμπ Νου για να μοιράσει σημαιάκια στους συγκεντρωμένους.
«Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό το ματς ώστε όλη η Ευρώπη και ο κόσμος να μάθουν για την κατάστασή μας», πρόσθεσε ο Αντονί Ραμπούλ, 73 ετών.
Ετοιμάζεται και δράση κατά τη διάρκεια του αγώνα
Το Δημοκρατικό Τσουνάμι κάλεσε τους υποστηρικτές του να φροντίσουν ώστε όσοι μπουν στο γήπεδο να έχουν από ένα σημαιάκι και να τα κρατήσουν υψωμένα από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο ύμνος της Μπάρτσα μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι.
Pro-independence protesters have begun to surround the Camp Nou stadium in Barcelona ahead of the #Clásico football match. pic.twitter.com/Sv1H1k7mlJ
Σχεδιάζει επίσης μια «δράση», που τηρείται μυστική, εντός του γηπέδου υπό το σύνθημα «Ισπανία, κάθισε κάτω και συζήτα».
«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δράση του Δημοκρατικού Τσουνάμι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί ο αγώνας και το κοινό να μπορέσει να μπει στο στάδιο», ανέφερε η μυστηριώδης οργάνωση, που δεν έχει ηγετική ομάδα, σε ανάρτησή της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από όσους συγκεντρώθηκαν γύρω από το στάδιο να μην εμποδίσουν τους φιλάθλους των δύο ομάδων να μπουν μέσα.
Αμερικανικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε παρέμβαση στα αποδυτήρια των Μπακς και μίλησε σε συμπαίκτες του με αφορμή τα δημοσιεύματα για το μέλλον του.
Ο Ολυμπιακός πήρε το βράδυ της Τρίτης το πρώτο του «τρίποντο» στο φετινό Champions League, διατηρήθηκε στο κόλπο της πρόκρισης στα play-offs και ταυτόχρονα πρόσφερε στον... εαυτό του ακόμη ένα αποτέλεσμα που φροντίζει για το ευρωπαϊκό του μέλλον.