Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος αήττητοι και το γεγονός ότι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν αήττητες τον πρώτο γύρο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος.
Αναλυτικά η ανάρτηση της Superleague:
Για πρώτη φορά στην ιστορία των πρωταθλημάτων Α’ Εθνικής/Super League το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει δύο ομάδες αήττητες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έφεραν ισοπαλία στο ντέρμπι και δεν έχασαν από τις υπόλοιπες 12 ομάδες.
Το να τερματίσει ομάδα αήττητη τον πρώτο γύρο έχει συμβεί, με τις δύο φετινές, 15 φορές στην ιστορία, τις περισσότερες από τον Παναθηναϊκό, έξι, ενώ το έχουν καταφέρει μόνο τέσσερις ομάδες.
Στις 10 από τις 13 προηγούμενες περιπτώσεις η ομάδα που δεν έχανε στον πρώτο γύρο κατακτούσε το πρωτάθλημα. Αυτό δεν έγινε το 1972-73, το 1975-76 και το 2000-01. Και φυσικά δεν θα συμβεί και φέτος, καθώς μια από τις δύο ομάδες τουλάχιστον δεν θα πάρει το πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ έγινε η δεύτερη ομάδα που το καταφέρνει σε διαδοχικές χρονιές, αφού και πέρσι δεν έχασε στον πρώτο γύρο. Το έχει κάνει μόνο ο Ολυμπιακός στην διετία 2012-14.
Στον αντίποδα ο Παναιτωλικός έγινε η έκτη ομάδα στην ιστορία, που δεν καταφέρνει να κάνει νίκη στον πρώτο γύρο. Και στις πέντε προηγούμενες περιπτώσεις οι ομάδες που δεν νίκησαν στον πρώτο γύρο τελικά υποβιβάστηκαν. Μόνο ο Εθνικός ολοκλήρωσε πρωτάθλημα χωρίς νίκη.
Ακόμα και αν αυτή τη φορά ο πρώτος γύρος δεν είναι τα μισά του πρωταθλήματος, οριοθετείται η έννοια του πρώτου γύρου, όταν έχουν παίξει όλοι με όλους από μια φορά.
Οι ομάδες που τερμάτισαν αήττητες στον πρώτο γύρο
1961-62: Παναθηναϊκός
1963-64: Παναθηναϊκός
1969-70: Παναθηναϊκός
1972-73: ΠΑΟΚ *
1973-74: Ολυμπιακός
1975-76: ΑΕΚ *
1983-84: Παναθηναϊκός
1994-95: Παναθηναϊκός
2000-01: Παναθηναϊκός *
2012-13: Ολυμπιακός
2013-14: Ολυμπιακός
2015-16: Ολυμπιακός
2018-19: ΠΑΟΚ
2019-20: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ
* Με αστερίσκο οι ομάδες που δεν πήραν το πρωτάθλημα στο τέλος.
Οι ομάδες που τερμάτισαν χωρίς νίκη στον πρώτο γύρο
Ο Γιάννης Καλαβριανός περιγράφει τις ταραγμένες ημέρες της ζωής των πέντε ηρώων, που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας τρόμου.
Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Ηρακλή (13:00) και ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Πανιώνιο (16:00), στο σημερινό πρόγραμμα για την 22η αγωνιστική της Stoiximan Basket League.
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΛ Novibet στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τους Πειραιώτες να θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν στην κορυφή της βαθμολογίας (19:00)- Εκτός έδρας «μάχη» για ΠΑΟΚ κόντρα στον Βόλο, η ΑΕΚ υποδέχεται την Κηφισιά στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Μεγάλο διπλό για τους Μπακς, καθώς επικράτησαν με 108-105 στην έδρα των Σανς – Σπουδαία εμφάνιση από τον Ράιαν Ρόλινς (26π.), δεν αγωνίστηκε ο Αντετοκούνμπο.