Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσαβούσογλου : Ο Τραμπ θαυμάζει και αγαπάει τον Ερντογάν

Τσαβούσογλου : Ο Τραμπ θαυμάζει και αγαπάει τον Ερντογάν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ζόρικος ηγέτης και του ρίχνει δίκιο, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ωστόσο κατηγόρησε τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ότι διαθέτει χαμηλό επίπεδο.

Μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου Kanal 7, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

«Σε 120 ώρες… »

«Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ. Θέλω να πω ότι ας μην προσπαθήσουν να μείνουν εδώ μέλη του YPG/PKK με άλλα ονόματα. Παρακολουθούμε τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

»Με την επιχείρηση αυτή στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μίας περιοχής μήκους 444 χιλιομέτρων έως τα σύνορα του Ιράκ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως μεταδίδει το sigmalive, ο τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι όταν λήξουν οι 120 ώρες όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν φύγουν από εκεί και η ασφάλεια της περιοχής θα ανήκει πλέον στον τουρκικό στρατό. «Αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τζιχαντιστές σε αυτήν την περιοχή, η ευθύνη θα ανήκει σε εμάς», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε ότι όταν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία, ο ίδιος κάλεσε τον Τραμπ και του είπε «εμείς θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας μέχρι τώρα αλλά δεν γίνεται πια, οπότε θα κοιτάξουμε κι εμείς τον εαυτό μας. Ο Τραμπ τον άκουσε και αυτό που τον ρώτησε ήταν τί θα γίνει με τους τζιχαντιστές, εκεί υπάρχουν φυλακές και καταυλισμοί με αυτούς. Και τότε ο πρόεδρός μας του είπε ‘θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται’ και ο Τραμπ του απάντησε ‘εντάξει, μόνο μη στοχεύσετε τους στρατιώτες μας’».

«Ο Τραμπ έχει πρότυπο τον Ερντογάν»

Στη συνέχεια ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έπλεξε το εγκώμιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξήγησε γιατί τον θαυμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Εκανε μάλιστα λόγο για έναν διαφορετικό τύπο προέδρου στις ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ αγαπάει την Τουρκία και τον πρόεδρό μας. Αναγνωρίζει πως ο πρόεδρός μας είναι ζόρικος ηγέτης. Του ρίχνει δίκιο. Ο Τραμπ νομίζω έχει ως πρότυπο τον πρόεδρό μας. Ο Τραμπ αναρωτιέται πώς ο πρόεδρός μας έχει πίσω του την υποστήριξη τόσο κόσμου» δήλωσε.

Η επιστολή για… τα σκουπίδια

Αναφορικά με το «σκανδαλώδες» γράμμα του Τραμπ προς τον Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το ύφος του συνάδει με τον χαρακτήρα του Τραμπ.

«Οι άσχημες λέξεις και το επίπεδο έχουν να κάνουν με το γράφοντα την επιστολή. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο λαός των ΗΠΑ. Και η δική μας απάντηση δόθηκε με την επιχείρηση. Απαντήσαμε στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρός μας έδωσε την απάντηση δημοσίως.

»Θα απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο ως σοβαρό κράτος σε μια τέτοια επιστολή; Θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο; Οχι δεν θα πέσουμε. Αυτό εξευτελίζει την Αμερική. Ο τόπος που αρμόζει σε ένα τέτοιο γράμμα είναι ο κάδος απορριμμάτων. Ο πρόεδρός μας δεν κατεβαίνει στο επίπεδο του σκουπιδιού», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Η αλλαγή δημογραφίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε για άλλη μια φορά αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφία της περιοχής.

«Ο αρχιτέκτονας της δημογραφικής αλλαγής ποιος είναι; Το YPG/PKK. Στο μέρος που μπήκαμε εμείς το 90% του πληθυσμού είναι Αραβες. Γιατί να αλλάξουμε τη δημογραφία; Ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του, αν το θέλει. Κανέναν δεν θα εξαναγκάσουμε», υποστήριξε.

Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει στην επανεγκατάσταση των προσφύγων
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία και στο κομμάτι που θα ελέγχει η Τουρκία σε πρώτη φάση 1 εκατ. πρόσφυγες και σε δεύτερο στάδιο 2 εκατ. άνθρωποι.

«Αν ανοίξουμε τις πόρτες»

Θα χρειαστεί βέβαια βοήθεια και από τρίτους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Σαουδική Αραβία πριν χρόνια είχε πει ότι θα δώσει τη στήριξή της. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Και τώρα λένε ότι όταν τελειώσει η επιχείρηση θα στηρίξουν όσους θέλουν να γυρίσουν.

»Ο πρόεδρός μας άλλωστε το λέει ότι ‘αν ανοίξουμε τις πόρτες, θα δείτε’. Δεν είναι απειλή αυτό. Αυτό το λένε όσοι δεν κάνουν εκείνο που τους αναλογεί. Οταν οι καταστάσεις ηρεμήσουν, θα βρουν τον δρόμο τους και πάλι», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας την Ευρώπη και πάλι προ ευθυνών για την οικονομική στήριξη της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024