Ισχυρός μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ στις 15:11 – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Μετασεισμοί που θα κρατήσουν αρκετά
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε στις 15.11 στην Αττική, προφανώς ήταν κάποιος μετασεισμός γιατί δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο ο πρώτος. Ηταν έντασης 4,4 βαθμών.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο ήταν περίπου στο ίδιο σημείο, 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Αθήνας.
Οι εισμολόγοι πάντως, είναι καθησυχαστικοί καθώς λένε ότι ο πρώτος, ισχυρός, ήταν ο κύριος.
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.
Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.
Για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας έκανε λόγο ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ.
Μάλιστα σύμφωνα με το κο Καρακώστα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999.
Όπως τόνισε πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική ένταση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι ώρας αλλά και τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, σε κάθε περίπτωση το εστιακό βάθος σίγουρα είναι άνω μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
Για ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα, έκανε λόγο ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα μπλόκα έχουν ονοματεπώνυμο, «Κυριάκος Μητσοτάκης» – Δεν είναι επιλογή αλλά κραυγή επιβίωσης
- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πρωτέας Βούλας
- Βενεζουέλα: Όλα όσα ξέρουμε για την αμερικανική επίθεση και τη σύλληψη Μαδούρο
- Άννα Βίσση: Κυκλοφόρησε το live album της από το Παναθηναϊκό Στάδιο – Το ορόσημο, τα ρεκόρ, και ένα σαρωτικό 2025
- Μαγνησία: Στο νοσοκομείο 67χρονη μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – «Το διεθνές δίκαιο δεν συνάδει με καουμπόικες λογικές»
- LIVE: Άστον Βίλα – Νότιγχαμ Φόρεστ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 03.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tim-marshall-oMI4Xs46ar4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442