Τέλος, το ουσιαστικό επιρροή συναντάται και στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με την έννοια της συρροής, της εισροής, της πλημμύρας, του κατακλυσμού ή του χειμάρρου.

Το εν λόγω ουσιαστικό ήταν παράγωγο του ρήματος επιρρέω, που σήμαινε ρέω/τρέχω/χύνομαι επί της επιφανείας κάποιου πράγματος, ρέω μέσα σε κάτι, (για ανθρώπους) κινούμαι σαν χείμαρρος προς κάποια κατεύθυνση, (για όχλο) έρχομαι ή πηγαίνω προς κάποιο μέρος.

Στη νέα ελληνική γλώσσα το ουσιαστικό επιρροή χρησιμοποιείται κατά τους ακόλουθους τρεις τρόπους:

  • Για να δηλωθεί ο επηρεασμός του πνευματικού ή του ψυχικού κόσμου ενός ανθρώπου, η επίδραση που ασκείται στις εκδηλώσεις ή στις αποφάσεις του: «Είναι εμφανές ότι βρίσκεται κάτω από την ολέθρια επιρροή του», «Ήταν σημαντική η επιρροή των μελών της οικογένειάς του στις επαγγελματικές επιλογές του», «Με ποιους τρόπους η Ελλάδα αφομοιώνει, επεξεργάζεται και μετουσιώνει την αμερικανική πολιτισμική επιρροή;»
  • Για να εκφραστεί η ισχύς ενός ανθρώπου στο πλαίσιο ορισμένης ανθρώπινης ομάδας, η ικανότητά του να επιβάλλεται με το κύρος του και να εμπνέει σεβασμό στους άλλους: «Απ’ ό,τι έχω διαβάσει, ο πολιτικός αυτός διέθετε μεγάλη επιρροή στο κόμμα», «Οι θρησκευτικοί ηγέτες ασκούν καθοριστική επιρροή στις κοινωνίες της μουσουλμανικής Μέσης Ανατολής».
  • Ως συνώνυμο της εξουσίας ή της κυριαρχίας, όταν γίνεται λόγος για μια χώρα: «Κατά τη μεταπολεμική περίοδο η χώρα μας πέρασε σταδιακά από την αγγλική στην αμερικανική επιρροή», «Κατά γενική ομολογία, η Κροατία ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας».

Το ουσιαστικό επιρροή συγκαταλέγεται στις λέξεις της Ελληνικής που εμφανίζουν προβλήματα ορθογραφίας, δεδομένου ότι συχνά-πυκνά συγχέεται με το προαναφερθέν ουσιαστικό επήρεια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται γραφές όπως επίρροια, επήρροια κ.ά.

Τέτοιου είδους ανορθογραφίες μπορούμε να τις αποφύγουμε εύκολα, εάν έχουμε κατά νουν ότι η μεν επιρροή σχετίζεται με το ρήμα ρέω (επι- + ρέω, με διπλασιασμό του ρ λόγω της συνθέσεως), ενώ η επήρεια, όπως εξηγήσαμε ανωτέρω, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρέω.

Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Α’)

Επήρεια, επίδραση και επιρροή (Μέρος Β’)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr