Γιούνκερ: Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία εμποδίζουν την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης
Η Ολλανδία, η Αυστρία «και πολύ συχνά η Γερμανία» αποτρέπουν την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Η Ολλανδία, η Αυστρία «και πολύ συχνά η Γερμανία» αποτρέπουν την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προωθεί ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ένωση και έχει καλέσει σε μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση». Οι προσπάθειές του συναντούν την αντίσταση βορειοευρωπαϊκών χωρών.
«Δεν υπάρχει καμία πρόοδος με την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης επειδή η Ολλανδία, η Αυστρία και όλο και πιο συχνά η Γερμανία στέκονται εμπόδιο όταν έρχεται η στιγμή για αλληλεγγύη στην πράξη και κοινή ευθύνη», τόνισε ο Γιούνκερ.
«Εντούτοις, εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Η Γερμανία δεν είναι για αυτό ακόμη, αλλά πολλοί Γερμανοί πολιτικοί επιθυμούν να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας.
Σε ερώτηση κατά πόσον η έκδοση των αποκαλούμενων ευρωομολόγων ή η κοινή έκδοση χρέους για τα μέλη της ευρωζώνης, μπορεί να αναμένεται κάποια στιγμή στο μέλλον, ο Γιούνκερ απάντησε: «Ναι, αλλά σε άλλη μορφή και με διαφορετικό όνομα».
Αρνήθηκε να μιλήσει για τις αποτυχημένες συνομιλίες συγχώνευσης των τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank. «Αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα είναι ρόδινα στον γερμανικό οικονομικό τομέα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το χρόνο, δήλωσε δεν τάσσεται υπέρ ή ενάντια στον Γενς Βάιντμαν, προέδρου της Bundesbank, για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντάγκι στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)
Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία σε ευθυγράμμιση με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), η οποία απέτυχε να υλοποιηθεί έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών.
«Όχι, δεν θα είναι μια TTIP 2. Αλλά θα συμφωνήσουμε σε μια κάποια κρίσιμα σημεία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για το εμπόριο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.
Υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει αγροτικά προϊόντα σε μια μια συμφωνία, προσθέτοντας πως: «Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προσπαθούν αλλά πρέπει να αντισταθούμε. Αν η γαλλική κυβέρνηση τηρήσει διαφορετική στάση, τότε αυτό είναι λάθος».
Το Brexit, συμπλήρωσε πως ήταν μια «προειδοποιητική βολή, ένα ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου» για τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, τονίζοντας πως: «Έχει γίνει σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη την ΕΕ και πως η αποχώρηση από αυτή μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες».
Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
- ΗΠΑ – Ιράν: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στο Ομάν – Η Τεχεράνη δηλώνει «έτοιμη» να υπερασπιστεί τον εαυτό της
- «Δεν έχει να κάνει με αυτόν τον ηλίθιο, αλλά με εμένα»: Η Ρεμπέκα Φέργκιουσον για το bullying που δέχτηκε στα γυρίσματα μιας ταινίας
- Ήπειρος: Πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο – Κλειστή παραμένει η Ιόνια Οδός
- Εργατικό ατύχημα στη Βοιωτία – Ακρωτηριάστηκε 22χρονος στο πόδι
- Τιμωρία μιας αγωνιστικής και πρόστιμο στον Ηλιόπουλο για το επεισόδιο με τον Μεντιλίμπαρ
- Πίσω στα 90s «στέλνει» τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία η Starlink – Τι έκανε ο Έλον Μασκ
- Η Huawei αναδεικνύεται Top Employer 2026 για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα
- Υπόθεση Παναγόπουλου: Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-david-kanigan-239927285-35070884-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442