Έλενα Λάσκαρη

Παροχές, προσλήψεις στο Δημόσιο και μπαράζ δικαστικών αποφάσεων συνιστούν τους τρεις βασικούς δημοσιονομικούς κινδύνους στον δρόμο του εκλογικού 2019.

Η Κομισιόν στις τελευταίες της προβλέψεις έχει θέσει τον πήχη των προβλέψεων πρωτογενούς πλεονάσματος στην κόψη του 3,5% του ΑΕΠ, ακριβώς στο ύψος της ανελαστικής μεταμνημονιακής δέσμευσης. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του προβλέπει ένα περιθώριο ασφαλείας της τάξεως των 199 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας πως το πρωτογενές πλεόνασμα του επομένου έτους θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ.

«Οι δημοσιονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε αβεβαιότητα» σημειώνεται στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εξεταστεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όταν θα γίνει και η επίσημη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επί των προϋπολογισμών των κρατών – μελών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τα δημοσιονομικά ρίσκα και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα εφόσον χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».

Στην πρώτη γραμμή των κινδύνων μπαίνουν πιθανές δικαστικές αποφάσεις σε σχέση με τη διεκδίκηση αναδρομικών που σχετίζονται με τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2012, 2015 και 2016, όπως άλλωστε και οι διατάξεις νόμου του 2012 με τις οποίες καταργήθηκαν 13ος και 14ος μισθός για τους εργαζομένους. Εάν οι κίνδυνοι αυτοί επιβεβαιωθούν, οι θεσμοί είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν «διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τόσο τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και τον διαρθρωτικό χαρακτήρα των μέτρων».

Ενας επιπρόσθετος παράγοντας ανησυχίας τροφοδοτείται από τη ροπή της κυβέρνησης για διεύρυνση του πλήθους των δημοσίων υπαλλήλων.

Πέρα από το «πυροτέχνημα» της εξαίρεσης των κληρικών από τη μισθοδοσία του Δημοσίου (οι αποδοχές τους όμως θα καταβάλλονταν μέσω δημόσιας επιχορήγησης αν προχωρούσε η συμφωνία με την Εκκλησία), ώστε να ανοίξουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, οι θεσμοί έχουν θέσει σε κατάσταση στενής παρακολούθησης την ισορροπία προσλήψεων – αποχωρήσεων «προκειμένου να αποφευχθεί επιστροφή σε προ κρίσης πρακτικές».

Η Κομισιόν

Τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν δείχνουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει 14.575 προσλήψεις το 2019, αξιοποιώντας αφενός την αλλαγή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις (το 2018) σε μία προς μία, αφετέρου το στοκ προσλήψεων που δεν υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το 2020, για παράδειγμα, οι νέες προσλήψεις θα πρέπει να περιοριστούν σε 7.639, ενώ φέτος καταγράφεται σημαντική διόγκωση των συμβασιούχων.

Οσον αφορά τις παροχές, προς το παρόν τα κουκιά είναι μετρημένα. Μειώσεις φόρων και εισφορών σε συνδυασμό με επιδότηση στέγασης και ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους αθροίζονται σε 910 εκατ. ευρώ και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, αλλά ο εκλογικός κύκλος παραδοσιακά στην Ελλάδα αποτελεί πειρασμό υπερβάσεων.