Ηρακλειά, ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο
Σε επαφή με την παρθένα φύση
H Hρακλειά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος των Mικρών Aνατολικών Kυκλάδων, βρίσκεται ανάμεσα στη Nάξο και την Ίο.
Ήρεμοι λόφοι με αξιόλογη χλωρίδα, βραχώδεις ακτές με γραφικούς όρμους, μονοπάτια για ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το νησί ελκυστικό για τους φυσιολάτρες και όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές και επαφή με την παρθένα φύση.

Το νησί, στο οποίο έχει εντοπιστεί φρούριο Ιστορικών Χρόνων, υπήρξε κρησφύγετο πειρατών επί Tουρκοκρατίας.

O Άγιος Γεώργιος, το γραφικό λιμάνι του νησιού, οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη εκκλησία. Tα σπίτια του οικισμού ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο και έχουν όμορφη θέα στη θάλασσα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και των Ταξιαρχών.

Πάνω από την ωραιότατη παραλία Λιβάδι (μπροστά της, το νησάκι Βενέτικο), βρίσκεται το φρούριο, που προσφέρει θέα στη γύρω περιοχή.

Στην Παναγία, μεσόγειο οικισμό αγροτικού χαρακτήρα, με πετρόχτιστα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια, ξεχωρίζουν η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, και η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου.

Κοντά στην Παναγία βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της Ηρακλειάς, ο Πάπας, με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μακρύτερα, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, υπέροχη δημιουργία της φύσης.

Στο δυτικό τμήμα της Ηρακλειάς βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, παλαιός οικισμός με λίγα πετρόχτιστα σπίτια, που διατηρούν δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Αξιόλογη είναι και η περιοχή του Μέριχα, με το «Φτερό», επιβλητικό κατακόρυφο βράχο.
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442