
Η ψηφιακή πολιτική στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν
Στο Ταλίν πραγματοποιείται την Παρασκευή σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την ψηφιακή πολιτική, ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, αλλά κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Στο Ταλίν πραγματοποιείται την Παρασκευή σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την ψηφιακή πολιτική, ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, αλλά κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το απόγευμα της Παρασκευής θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.
«Το θέμα αυτό θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο» της συνόδου, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.
Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που αναμένεται να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.
Το Παρίσι θα ήθελε να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών που καταγράφουν οι εταιρείες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί των κερδών τους. Σε αυτό έχει τη στήριξη περίπου δέκα χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όμως η Ιρλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.
Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάσχα: Τα ξεχωριστά έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής – Κατάνυξη, Επιτάφιοι και τοπικά δρώμενα
- «Καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»: Η ατάκα του Μαρτίνεθ για τον Αταμάν και ο λόγος που ειπώθηκε
- Μακελειό στο Σουδάν με 32 νεκρούς μετά από επίθεση με drones στο Νταρφούρ
- Afrika Bambaataa: Πέθανε ο τραγουδιστής της χιπ χοπ σε ηλικία 68 χρόνων από καρκίνο
- Μυθικός «γύπας» ο Πέσιτς: Την… έπεσε στο flash interview σε Ιταλίδα δημοσιογράφο (vid)
- Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
- Ουκρανία: Δύο νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια του Ντνίπρο
- Ούτε «ψεκασμένη», ούτε «εξεγερμένη»: η «αντισυστημική ψήφος» αναζητά την πολιτική αλλαγή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442