Βενεζουέλα: Σκιές για νοθεία – «Όλο το φάσμα» αντιδράσεων εξετάζει η ΕΕ
Εταιρεία που συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια με τη Βενεζουέλα για τις εκλογές της υποστήριξε πως «πέραν πάσης αμφιβολίας» η αμφιλεγόμενη κάλπη της Κυριακής χαρακτηρίστηκε από παραποίηση της διαδικασίας. H EE εξετάζει «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα.
Εταιρεία που συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια με τη Βενεζουέλα για τις εκλογές της υποστήριξε πως «πέραν πάσης αμφιβολίας» η αμφιλεγόμενη κάλπη της Κυριακής χαρακτηρίστηκε από παραποίηση της διαδικασίας.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο κορυφαίων ηγετών της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανέφεραν οι Βρυξέλλες.
Η εταιρεία Smartmatic ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης πως η προσέλευση στις αμφιλεγόμενες κάλπες για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση ήταν κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χαμηλότερη από ό,τι αναφέρεται στις επίσημης καταστάσεις.
«Γνωρίζουμε, χωρίς καμία αμφιβολία, πως η προσέλευση παραποιήθηκε» είπε ο επικεφαλής της Smartmatic Αντόνιο Μουχίκα. Η Smartmatic συνεργαζόταν με το Καράκας από το 2004 για τις εκλογές της. «Υπολογίζουμε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής προσέλευσης και της προσέλευσης που ανακοίνωσαν οι Αρχές σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφους» εξήγησε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του εκλογικού συμβουλίου της Βενεζουέλας δήλωσε ότι οι κατηγορίες περί «χειραγώγησης» των στοιχείων συμμετοχής στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση είναι «ανεύθυνες» και «αβάσιμες».
Η Τιμπισάι Λουσένα είπε επιπλέον ότι ενδεχομένως θα ληφθούν νομικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας Smartmatic.
Όσον αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τις συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, η Κομισιόν -η οποία την επαύριο της κάλπης είχε αφήσει ανοικτό το εάν εξετάζει κυρώσεις- επανήλθε απειλώντας με αντίδραση.
«Οι διαβουλεύσεις με κράτη μέλη συνεχίζονται ώστε να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Προφανώς συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αρνείται να αναγνωρίσει τη Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη την Κυριακή στη Βενεζουέλα και ζητά να ανασταλεί η «εγκαθίδρυσή» της.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28 χωρών-μελών της ΕΕ: «Η εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης επιδείνωσε σταθερά την κρίση στη Βενεζουέλα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της δεν μπορούν, κατά συνέπεια, να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τη Δευτέρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Μαδούρο παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μαζί του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μπαχρέιν: Η πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν ξενοδοχεία
- Ολυμπιακός: Φοβερή ατμόσφαιρα στις Σέρρες – Πάνω από 4.000 οπαδοί στο πλευρό της ομάδας (pics)
- Pokémon, ετών 30: Πώς ένα παιχνίδι του 1996 ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων
- Reports: 53 Greek-owned Ships in Persian Gulf, Hormuz Strait
- LIVE: Φούλαμ – Τότεναμ
- LIVE: Μπράιτον – Νότιγχαμ Φόρεστ
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κρίσταλ Πάλας
- ΥΠΕΞ: Επικαιροποίηση τηλεφωνικών γραμμών εκτάκτου ανάγκης για Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442