
Αναστέλλεται η έκδοση του κινέζου κατηγορούμενου για κατασκοπεία
Την αναστολή της απόφασης για την έκδοση ή μη του Κινέζου Wu Tian Μin που αιτούνται οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για κατασκοπεία, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών.
Την αναστολή της απόφασης για την έκδοση ή μη του Κινέζου Wu Tian Μin που αιτούνται οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για κατασκοπεία, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών.
Σύμφωνα με τους δικαστές η απόφαση αναστέλλεται για διάστημα έως 3 μηνών προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποστείλουν στη χώρα μας συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις πράξεις που ζητείται η έκδοσή του.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο ζητά μαρτυρίες, που έχουν δοθεί εκεί πριν υποβληθεί το αίτημα, που να στοιχειοθετούν τα αδικήματα που του αποδίδονται. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές κατηγορείται για κατασκοπεία, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, εγκληματική οργάνωση, εντολοδότηση και απόπειρα εξαγωγής χωρίς άδεια όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών κλπ.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης θα παραμείνει κρατούμενος.
Εισαγγελέας: Εκδοση μόνο για ένα αδίκημα
Νωρίτερα η εισαγγελέας της έδρας Ευγενία Κυβέλου είχε προτείνει την έκδοσή του μόνο για το αδίκημα της πρόκλησης σε τέλεση αξιόποινων πράξεων – κακουργημάτων ή πλημμελημάτων -, πράξη που στη χώρα μας επισύρει ποινή φυλάκισης έως 5 έτη.
Οπως δήλωσε ο συνήγορός του Όμηρος Ζέλιος «Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα απορριφθεί το αίτημα καθώς είναι αθώος και θύμα ενός εξελισσόμενο «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία στην τεχνολογία αιχμής»
Η υπόθεση
Ο 52χρονος κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο στην Ελλάδα ύστερα από νότα της αμερικανικής πρεσβείας η οποία έλαβε σχετικό σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Σύμφωνα με αυτό, ο 52χρονος, που φέρεται να είναι εκπρόσωπος ναυτιλιακής εταιρίας, ενδιαφερόταν να αγοράσει κεραία μέγιστης εμβέλειας η οποία έχει δυνατότητα να υποκλέπτει και να αποκωδικοποιεί διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα.
Ο εκζητούμενος πάντως αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται στην Αμερική και υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι αιτούντες την έκδοσή του, του έστησαν παγίδα, πείθοντάς τον να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας.
«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο γι’ αυτό το ταξίδι» υποστήριξε, ενώ ζήτησε από τους δικαστές να μην τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, διότι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, παρότι είναι αθώος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μένης Κουμανταρέας: Μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό
- Μαθητής συνελήφθη με μεγάλη χασίς στην Κρήτη
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
- Ο Μανδάς αναφέρθηκε στο μέλλον του: «Δεν έχω μιλήσει με κανέναν»
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο τελικά «δεν αντέχει» τους μισούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ – Και πιο πολύ τον Όουεν Γουίλσον
- Πούτιν: Θερμή υποδοχή του Ρώσου προέδρου στην Ινδία – Στο επίκεντρο το πετρέλαιο, υπό την πίεση των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442