Κατασκευάστηκε το πρώτο βιονικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη
Ερευνητές στη Βρετανία κατασκεύασαν ένα βιονικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο βλέπει μόνο του και μπορεί έτσι αυτόματα να πιάνει τα αντικείμενα χωρίς «δεύτερη σκέψη». Η καινοτόμος προσθετική συσκευή υπόσχεται να δώσει νέες δυνατότητες σε ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άνω άκρα. Το τεχνητό χέρι διαθέτει μια κάμερα που βλέπει κάθε αντικείμενο, αξιολογεί το μέγεθος και […]
Ερευνητές στη Βρετανία κατασκεύασαν ένα βιονικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο βλέπει μόνο του και μπορεί έτσι αυτόματα να πιάνει τα αντικείμενα χωρίς «δεύτερη σκέψη». Η καινοτόμος προσθετική συσκευή υπόσχεται να δώσει νέες δυνατότητες σε ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άνω άκρα.
Το τεχνητό χέρι διαθέτει μια κάμερα που βλέπει κάθε αντικείμενο, αξιολογεί το μέγεθος και το σχήμα του, και μετά κάνει την κατάλληλη κίνηση για να το πιάσει. Καθώς όλα αυτά γίνονται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι κινήσεις του νέου χεριού είναι δέκα φορές πιο γρήγορες από εκείνες άλλων βιονικών χεριών που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Το νέο χέρι διαθέτει ενσωματωμένη «εξυπνάδα» χάρη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων του χεριού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κιανούς Ναζαρπούρ του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Νευρομηχανικής «Journal of Neural Engineering».
«Χρησιμοποιώντας υπολογιστική όραση, δημιουργήσαμε ένα βιονικό χέρι που μπορεί να αντιδράσει αυτόματα. Στην πραγματικότητα, όπως σε ένα πραγματικό χέρι, ο χρήστης μπορεί να πιάσει ένα φλιτζάνι ή ένα μπισκότο ρίχνοντας απλώς μια γρήγορη ματιά προς την κατεύθυνση του αντικειμένου. Για πρώτη φορά, το βιονικό χέρι αντιδρά χωρίς να μεσολαβήσει κάποια σκέψη», δήλωσε ο Ναζαρπούρ.
Ενώ τα υπάρχοντα τεχνητά άκρα απαιτούν εξάσκηση και αυτοσυγκέντρωση εκ μέρους του ασθενούς, το νέο χέρι αυτενεργεί άμεσα, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνεται την πρόθεση του ανθρώπου να πιάσει κάτι. Στη συνέχεια «διαβάζει» κάθε αντικείμενο και το πιάνει με το σωστό τρόπο.
Το «χέρι που βλέπει» έχει δοκιμαστεί σε δύο ακρωτηριασμένους, με ποσοστό επιτυχίας 90%. Αυτό σημαίνει ότι σε μία περίπτωση στις δέκα το βιονικό χέρι δεν πιάνει σωστά και το αντικείμενο πέφτει.
Εκτός από τη βελτίωση του χεριού, ώστε αφενός να πετυχαίνει ακρίβεια 100% και αφετέρου να γίνει πιο ελαφρύ, ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι ένα τεχνητό άκρο που θα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία και το οποίο θα επικοινωνεί απευθείας και αμφίδρομα με τον εγκέφαλο.
- Λεωφορείο με Βρετανούς τουρίστες βγήκε εκτός δρόμου στην Ισπανία – Ένας νεκρός και 27 τραυματίες
- Εκτός δράσης και πάλι ο Λαουτάρο Μαρτίνες με θλάση στη γάμπα
- Κεσσές για υποκλοπές: Λαμπάδα πρέπει να ανάψει ο Λαβράνος στον κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη
- Φίλοι εναντίον φίλων – Σπάνιος «εμφύλιος πόλεμος» δίχασε τη μεγαλύτερη ομάδα χιμπατζήδων
- Ένα γράμμα του DNA αρκεί για να μετατρέψει θηλυκά έμβρυα σε αρσενικά
- Ο Τραμπ ακύρωσε ό,τι ονειρεύεται κάθε λογικός πρόεδρος: Καλούς πράκτορες και ακριβείς πληροφορίες για το Ιράν
- Οι τελευταίες «δουλειές» που έκανε ο Κώστας Τσιάρας, πριν κλείσει την πόρτα του ΥΠΑΑΤ
- Στο «στόχαστρο» και της Μίλαν ο Καρέτσας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-136x85.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442