Στο αρχείο η δικογραφία για την επιβολή των capital controls
Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση. Από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από το μέτρο που επιβλήθηκε.
Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία που σχηματίστηκε για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών από τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση.
Με απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία ήδη επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο, καθώς από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν προέκυψαν στοιχεία για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από το μέτρο που επιβλήθηκε, μία βδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.
Η έρευνα της εισαγγελίας είχε ξεκινήσει με αφορμή προσφυγές δεκάδων πολιτών, οι οποίοι, αναφέροντας την σοβαρή οικονομική δυσπραγία στην οποία περιήλθαν λόγω του μέτρου, είτε στην προσωπική, είτε στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ζητούσαν να ερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν αδικήματα σχετικά με το πολίτευμα, όπως αυτό της εσχάτης προδοσίας, αλλά και άλλα.
Αντικείμενο της έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας οι εισαγγελείς έλαβαν πολλές καταθέσεις και συγκέντρωσαν πλήθος εγγράφων από κάθε αρμόδια υπηρεσία, ήταν αρχικά να διακριβωθεί αν η απόφαση για επιβολή capital controls ελήφθη «εξ ανάγκης» ή αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί με άλλου είδους αντιμετώπιση.
Αν από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι ο περιορισμός θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, τότε οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν σε ποινική αξιολόγηση και αποτίμηση της υπό διερεύνηση απόφασης, αποδίδοντας ευθύνες για την διάπραξη αδικημάτων σε ό,τι αφορά μη πολιτικά πρόσωπα ή εφαρμόζοντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία, δύο 16χρονοι για να ξαναγίνει μεγάλη
- Η ΕΕ ετοιμάζεται για νέο δάνειο στα εξοπλιστικά μετά την υπερκάλυψη των 150 δισ. ευρώ
- Όταν ο χρόνος σταματά: Τα συγκλονιστικά βίντεο από την τραγωδία της Θύρας 7
- Ιταλία: Το Κάπρι επιβάλλει κανόνες στα γκρουπ των τουριστών από το επόμενο καλοκαίρι
- 08/02/1981: 45 χρόνια από την τραγωδία της Θύρας 7 (vids+pics)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]
- Φιορεντίνα – Τορίνο 2-2: «Ψυχρολουσία» για τους «βιόλα» στις καθυστερήσεις!
- Στα 5,90μ. «πέταξε» ο Εμμανουήλ Καραλής στο «Fly Athens Indoor»! (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442